RUSKI AMBASADOR BOCAN HARČENKO JASAN: Ne menjamo stav o Kosovu, ne tražimo da Beograd prizna Donjeck i Lugansk

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da se odnos njegova države po pitanju Kosova neće menjati bez obzira što je Moskva priznala suverenitet Donjecka i Luganska i da neće tražiti od Srbije da to učini.

„Kao i po drugim pitanjima, i po pitanju Kosova stav Rusije je ; principijelan, trajan, ne menja se zavisno od promene situacije u regionu Balkana ili van njega. Taj stav se oslanja na medjunarodno pravo. Nastavićemo saradnju u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja“, rekao je Harčenko, za Večernje novosti.

Na pitanje da li će Moskva od Beograda tražiti da prizna Donjeck i Lugansk, on je odgovorio – „naravno da ne“.

„To su već nezavisne države. Ponoviću, ne tražimo ništa od Srbije“, rekao je Harčenko. Kako dalje prenosi Lurir, on je naveo da, po njegovom mišljenju, nema realne opasnosti da sukob u Ukrajini preraste u treći svetski rat.

„Predsednik (Rusije Vladimir) Putin je odlučan, on je već rekao nemojte da se mešate u ove stvari, on je dosta ozbiljan. I mislim su te poruke primljenje dosta ozbiljno. Nažalost, nisu hteli da razumeju pre 24. februara, da crvene linije postoje i da je naše strpljenje istrošeno“, rekao je Harčenko.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare