GAZPROM U PROBLEMIMA, SRBIJA VRAĆA NIS?


SAD, Velika Britanija, Poljska i Ukrajina snažno su se protivile Severnom toku 2. Severni tok 2 bi Rusiji omogućio još veću kontrolu nad isporukom gasa Evropi, iako već sada ima veliki uticaj na tržištu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nazvao je Severni tok 2 „opasnim političkim oružjem“.

Međutim, zapad je dočekao gašenje Severnog toka. Već prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, zapretilu su gašenje Severnog toka 2. Kako Putin nije odustao i nastavio je invaziju na Ukrajinu, Severni tok 2 je stopiran.

Mnoge ruske firme su sankcionisane zbog situacije između Rusije i Ukrajine.
Gazprom koji je vodeća firma u Srbiji, stavljena je još davne 2014 na crnu listu EU i SAD, te sada ponovo nailazi na mnogobrojne probleme.

Predsednik Srbije je izjavio da Srbija ima goriva u našim rezervama za više od 2 meseca, pa čak i da ne dobijemo nijedan litar nafte možemo da funkcionišemo.

– Nema nikakve potrebe za panikom i strahom, zato što smo se dobro i bolje nego mnogi drugi pripremili za sve. I narednih meseci ćemo se pripremiti da do čepa napunimo skladišta, što će nas koštati oko 115 miliona evra. Naš bankarski sektor je siguran stoproncentno, poručio je Vučić.

Da li će situacija u Gazpromu biti stabilna ili će se menjati, još uvek nije poznato jer za sada sankcije ruskom energetskom sektoru nisu najoštrije, ali se situacija menja iz časa u čas.
Da li će Gazprom koji je većinski vlasnik NIS-a biti primoran da ode iz Srbije usled sankcija i nepovoljne situacije koje proizilaze iz odnosa Rusije i Ukrajine?


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare