Prema VUČIĆU Ovo je plan 6 zemalja Zapada: Izbacivanje Rusije iz UN, pritisak na Kinu, pa operacija priznavanja Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima nakon glasanja u Ujedinjenim nacijama (UN), gde je 141 država, uključujući Srbiju, osudila rusku agresiju nad Ukrajinom.

Govoreći o glasanju u UN, on je rekao da se u naredno periodu očekuje da na osnovu člana šest, zapadne zemlje izbace Rusiju iz ove međunarodne organizacije.

Potom će, kako je naveo, uslediti pritisci na Kinu, koja je u ovom glasanju bila uzdržana, da odustane od Rezolucije 1244.

– Posle promene Rezolucije 1244, mi više nemamo pravni osnov po kojem bismo se pozivali na međunarodno pravo i očuvanje našeg teritorijalnog integriteta kao što ga danas imamo. Zatim sledi priznanje tzv. Kosova od strane zemalja NATO i zemalja EU, pet odnosno četiri plus jedan, koje to do sada nisu uradile. To je ideja albanskih lobista. Da li je to moguće ili nije, uopšte ne isključujem tu mogućnost – rekao je predsednik i naveo da je to samo jedan deo problema, prenosi Blic.

Prema njegovim rečima, ako budemo čuvali svoju poziciju, drugi deo problema je ugrožavanje ekonomskih interesa Srbije kroz manjak investicija u budućnosti i odlazak investitora. 

– Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju. Od ukupno 13 akata glasali smo za četiri akta. Za devet nismo mogli da glasamo pošto su u pitanju deklaracije o uvođenju sankcija ruskom bankarskom sektoru. Ili uvođenju sankcija predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu – objasnio je predsednik i dodao da smo se „pridruživali u svakom trenutku kada je bilo pitanje osude rušenja teritorijalnog integriteta“.

Predsednik Srbije je dodao da će naša uloga u budućnosti biti mnogo teža jer je Srbija, kako je istakao, najbrže rastuća ekonomija u svetu, te da ćemo se suočiti sa drugim problemima.

Podsetimo, Srbija se na večerašnjoj sednici Generalne skupštine UN priklonila stavu većine i glasala za rezoluciju nakon brojnih konsultacija srpske diplomatije, jer se u dokumentu ne pominje uvođenje sankcija Rusiji. Za rezoluciju je glasalo 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare