NOVI DETALJI O DIJANI HRKALOVIĆ: Nije više ni nalik osobi koja žari i pali, neizvestan početak suđenja, otkrio Đukanović

U Specijalnom sudu u Beogradu za danas popodne zakazan je početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, kao i dvojici policajaca, ali nije izvrsno da će i početi, jer je ona otkazala punomoćje svojim advokatima u ponedeljak kada je istovremeno angažovala novog branioca.

Kako je novi branilac Vladimir Đukanović tek u ponedeljak dobio punomoćje za odbranu, izvesno je da nije spreman za izlaganje uvodnih reči odbrane, pa se očekuje da će zatražiti odlaganje suđenja radi upoznavanja sa predmetom i pripremom odbrane.

On je rekao da je juče od suda tražio da se odloži početak suđenja njegovoj branjenici kako bi se pripremio za odbranu, kao i da ju je juče prvi put posetio u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

– Dijana Hrkalović nije više ni nalik onoj osobi kakvom su je nazivali mediji – ‘da je žarila i palila’, ali stoji čvrsto sa obe noge na zemlji i svesna je za šta je optužuju – otkriva za Tanjug Đukanović a prenosi Kurir.

Ukazao je da je u predmet ušao po želji Hrkalovićeve, čiji ga je brat kontaktirao prošle sedmice.

Hrkalovićevu su do ponedeljka branila trojica advokata Spahović, Nenad Tasić i Ahmed Delimeđac. Ona se nalazi u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu od 24. decembra prošle godine i to zbog opasnosti od bekstva. Optužena je za krivično delo trgovina uticajem jer je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

S Hrkalovićkom će se na optuženičkoj klupi naći i bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićka se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vodja kriminalne grupe „Principi“, meju kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare