UEFA oduzima Rusiji finale Lige šampiona? Tenzije u Ukrajini „sele“ spektakl iz Sankt Peterburga

UEFA će gotovo izvesno doneti odluku o premeštanju finala Lige šampiona iz Sankt Peterburga zbog krize koja vlada na rusko-ukrajinskoj granici, piše britanski BBC, a prenosi Telegraf. Podsetimo, mediji već danima spekulišu o mogućnoj invaziji ruskih trupa na teritoriju Donjecka i Luhanska u Ukrajini.

Nekoliko zemalja već je uvelo sankcije najvećoj zemlji na čitavoj planeti, uključujući i Veliku Britaniju. UEFA se potom oglasila i navela da će svaka odluka biti blagovremeno doneta i da će javnost biti obaveštena o tome, te da „za sada ne razmišlja“ o pomeranju sa stadiona Zenita. Kako stvari ne odmiču u pravom smeru, najeminentniji medij sa Ostrva tvrdi da je vrlo neizvesno da li će finalna utakmica biti odigrana u Sankt Peterburgu.

O svemu je sud tokom današnjeg dana dao i britanski Premijer, Boris Džonson, koji je rekao da „nema nikakve šanse da će se bilo koji fudbalski turnir održati u Rusiji, koja planira invaziju na suverenu zemlju“. Sekretar za kulturu, Nadin Dores je takođe izjavila da će razgovarati sa UEFA o eventualnom izmeštanju finala iz Rusije. Istovremeno, stigao je poziv od tamošnjeg ministra sporta, Trejsija Krauča da odluka bude doneta momentalno.

Evropskoj kući fudbala ovo bi bio, verovali ili ne, treći put u nizu da mora da traži novo mesto za odigravanje finala, pošto je prethodne dve sezone domaćin bio Portugal zbog problema sa epidemijom koronavirusa.

Finale neće menjati termin, odnosno sigurno će biti odigrano 28. juna, što znači da „Vembli“ otpada kao potencijalno mesto odigravanja susreta. Tog vikenda planirano je da se na najvećem britanskom stadionu održi završnica plej-ofa Čempionšipa i četvrtog ranga. Gradonačelnik Londona, Sadik Kan, kaže da bi grad mogao vrlo lako da organizuje nadmetanje bilo gde drugde na teritoriji ovog grada.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare