Nakon priznanja, ruska vojska stiže u Donjeck i Lugansk, Zelenski Ukrajincima: „Mi smo na SVOJOJ ZEMLJI“

Nakon jučerašnjeg poteza predsednika Rusije Vladimira Putina o priznavanju nezavisnosti za Donjeck i Lugansk, kao i primećene pojačane aktivnosti ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, SAD i Velika Britanija su među prvim državama koje su najavile uvođenje sankcija Moskvi. Istovremeno, iz Kijeva stiže saopštenje da „neće nasesti na provokacije“, te da će „nastaviti da se zalažu za političko-diplomatsko rešenje sukoba“.

Parlamenti u Donbasu ratifikovali sporazume

Parlamenti samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) ratifikovali su sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa Rusijom.

Na hitnoj sednici parlamenta u Donjecku svih 87 prisutnih poslanika glasalo je za usvajanje zakona o ratifikaciji tog sporazuma, javlja RIA Novosti.

Skupština LNR takođe je jednoglasno odobrila ratifikaciju – sporazum je podržalo 47 prisutnih poslanika. 

Džonson: Sankcije idu odmah

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će Velika Britanija odmah uvesti oštre sankcije Rusiji.

„Odmah ćemo uvesti paket ekonomskih sankcija“, rekao je Džonson novinarima, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao, sankcije će biti „ciljane ne samo na aktivnosti u Donbasu, Lugansku i Donjecku, već i u samoj Rusiji“.

Dodao je da će one biti usmerene na ekonomske interse, koliko god to bude bilo moguće.

Skočila cena nafte zbog krize u Ukrajini

Cene nafte su ubrzale rast usled straha da će ukrajinsko-ruska kriza prerasti u vojni sukob i zbog bojazni od potencijalnog poremećaja isporuka ovog energenta širom sveta.

Cena evropske nafte Brent, koja se smatra međunarodnim standardom na naftnom tržištu, dostigla je sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara po barelu, izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Zelenski: Ne plašimo se nikoga

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se Ukrajincima nakon odluke Rusije.

– Mi smo na svojoj zemlji. Ne plašimo se ničega i nikoga – kaže ukrajinski lider Volodimir Zelenski nakon što je Rusija naredila svojim trupama da uđu u istočnu Ukrajinu.

Putin ne mora da traži saglasnost Saveta Federacije za upotrebu vojske

U sporazumima o saradnji Rusije sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnom republikom navedeno je da predsednik Rusije ne mora da traži saglasnost Saveta Federacije za upotrebu Oružanih snaga RF u inostranstvu, rekao je za RIA Novosti izvor u ruskom parlamentu.

Sagovornik agencije je naveo da bi dozola bila potrebna da je reč o teritoriji Ukrajine.

„Ali, sada su to teritorije DNR i LNR“, rekao je izvor. 

Makron osudio rusku odluku

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je sinoć odluku Rusije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika Donjecka i Luganska i ocenio da ona predstavlja „jednostrano kršenje“ međunarodnih obaveza Rusije i napad na teritorijalni integritet Ukrajine, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je prethodno sazvao hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi se raspravljano o najnovijem razvoju događaja u vezi sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Medvedev: Ovo je bila jedina moguća odluka

Odluka Moskve da prizna nezavisnost samoproglašenih republika Donjecka (DNR) i Luganska (LNR) teška je, ali i jedina moguća, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

– Objavljeni su predsednički ukazi o ruskom priznanju nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike. Odluka je teška, ali jedina moguća. Na jednoj strani vage su interesi aktuelnih kijevskih vlasti i njihovih zapadnih pokrovitelja. S druge strane, bezbjednost civila, uključujući gotovo 800.000 ruskih državljana – rekao je Medvedev i dodao da Rusija nema pravo da napusti te ljude.

OEBS zove Rusiju da povuče odluku

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju /OEBS/ pozvala je Rusiju da odmah povuče odluku o priznavanju samoproglašenih republika u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Poziv je upućen u zajedničkoj izjavi koju su potpisali predsedavajući OEBS-u Zbignijev Rau, generalni sekretar Organizacije Helga Marija Šmid i predsednik i sekretar Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Kaderfelt i Roberto Montela.

Ubijena dva ukrajinska vojnika

Vlasti u Kijevu su danas saopštile da su dva ukrajinska vojnika ubijena, a 12 ranjeno u granatiranju koje su izvršile proruske snage na istoku Ukrajine u protekla 24 sata, u trenutku kada se broj kršenja primirja povećava.

Amerika: Rusija smislila izgovor za rat

Pokretanje, kako je Rusija nazvala, mirovne operacije u istočnoj Ukrajini, je „besmislica“, a priznanje „otcepljenih regiona“ kao nezavisnih je deo izgovora Moskve za rat, saopštile su SAD u Savetu bezbednosti UN.

Zvaničnici SAD: Očekivali smo ovo

Bela kuća saopštila je sinoć da je očekivala da će Rusija priznati nezavisnost Donjecka i Luganska (LNR i DNR), kao i da je spremna da odmah odgovori na taj akt Moskve.

U saopštenju se navodi da će odgovor Vašingtona na potez predsednika Rusije Vladimira Putina biti poseban, dodatni set mera koje će biti uvedene pored neposrednih i oštrih sankcija koje su pripremljene u koordinaciji sa saveznicima u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Jedan drugi zvaničnik je rekao agenciji da će SAD nastaviti da traže diplomatsko rešenje sa Rusijom sve dok se „tenkovi ne pokrenu“.

EU najavila sankcije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u zajednickom pisanom saopštenju najoštrije su osudili odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da „nastavi sa priznavanjem“ oblasti Donjecka i Luganska u Ukrajini kao „nezavisnih entiteta“. „Ovaj korak je očigledno kršenje međunarodnog prava, kao i sporazuma iz Minska. Unija će reagovati sankcijama protiv umešanih u ovaj nezakonit čin“, najavili su Fon der Lajen i Mišel.

Ukrajina: Nećemo pasti na provokacije

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izdalo je prvu zvaničnu izjavu osuđujući odluku Rusije o priznavanju nezavisnosti za Donjeck i Lugansk, napomenuvši da ta odluka nema „zakonska prava“ i „dovodi do oštre eksalacije situacije“.

„Ukrajinska strana razume namere Rusije i njihov cilj provokacije Ukrajine. Uzeli smo u obzir sve rizike ii nećemo pasti na provokacije jer ostajemo posvećeni političko-diplomatskom rešavanju oružanog sukoba Rusije i Ukrajine“, navedeno je u saopštenju.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare