DUMA DOZVOLILA PUTINU DA KORISTI VOJSKU U INOSTRANSTVU: Da li je to otvaranje puta za opštu invaziju Ukrajine?!

Savet Federacije dao je saglasnost predsedniku Rusije o upotrebi oružanih snaga Ruske Federacije van zemlje u vezi sa situacijom u Donbasu. Odgovarajuća rezolucija jednoglasno je usvojena u utorak na vanrednoj sednici Gornjeg doma parlamenta, prenosi Kurir.

Za ovu odluku glasala su 153 senatora.

„Savet Federacije odlučuje da predsedniku Ruske Federacije da saglasnost za korišćenje Oružanih snaga Ruske Federacije van teritorije Ruske Federacije na osnovu opštepriznatih principa i normi međunarodnog prava. Ukupan broj formacije Oružanih snaga Ruske Federacije, njihove oblasti delovanja, njihove zadatke, period boravka van teritorije Ruske Federacije utvrđuje predsednik Ruske Federacije u skladu sa Ustavom Ruske Federacije.

Dokument stupa na snagu od trenutka usvajanja.

Obraćajući se veću tokom dela večernje sednice koja je emitovana na veb stranici veća, jedan od zamenika ruskog ministra odbrane rekao je da Rusija nije ostala bez izbora i zatražio je da odobri raspoređivanje u inostranstvu.

– Ruski predsednik je zatražio od gornjeg doma parlamenta dozvolu za korišćenje ruskih oružanih snaga u inostranstvu nakon što je zvanično priznao dva istočnoukrajinska regiona – rekao je predsednik veća.

Obraćajući se veću tokom dela večernje sednice koja je emitovana na veb stranici veća, jedan od zamenika ruskog ministra odbrane rekao je da Rusija nije ostala bez izbora i zatražio je da odobri raspoređivanje u inostranstvu.

Mnogi zapadni analitičari veruju da bi to mogao biti uvod u opštu invaziju Ukrajine.

Savet Federacije, dajući saglasnost predsedniku da koristi oružane snage u inostranstvu, polazi od toga da će mirovne snage biti upućene u DNR i LNR, rekla je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko na sednici veća.

„Dajući našu saglasnost za upotrebu oružanih snaga [u inostranstvu], polazimo od činjenice da će to biti mirovne snage koje imaju za cilj održavanje mira i stabilnosti na teritoriji DNR i LNR“, rekla je Matvijenkova.

Ona je dodala da će upotreba ruskih oružanih snaga u inostranstvu biti posebno usmerena na uspostavljanje mira u Donbasu i sprečavanje granatiranja civila.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare