PREDSEDNIK RUSIJE SE OBRAĆA JAVNOSTI: Evo kako je opravdao priznavanje LNR i DNR!

Iako je već bilo poznato da će Rusija priznati separatističke države u Donbasu, svet je ipak čekao obraćanje ruskog predsednika.

Putin je svoj govor počeo od istorijskih činjenica rekavši da je savremena Ukrajina u potpunosti stvorena od strane Rusije i to na račun otcepljenja dela ruskih istorijskih teritorija bez pitanja ruskih građana.

Takođe je rekao i da je Ukrajina za Rusiju ne samo „susedna zemlja“, već deo njene istorije u kojoj žive njeni prijatelji i bliski ljudi.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da ima u vidu da uskoro potpiše dekret o Donbasu, saopštio je Kremlj, a prenosi Kurir.

Kako se navodi, s tim u vezi lideri Francuske i Nemačke su izrazili razočaranje.

U međuvremenu oglasio se i šef diplomatije EU Žozep Borelj koji je pozvao Rusiju da ne priznaje LNR i DNR i zapretio „ujedinjenom reakcijom Zapada“.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio da će se Putin uskoro obratiti građanima zemlje.

Putin je ranije na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti saopštio da će odluka o priznanju nezavisnosti DNR i LNR biti doneta do kraja dana.

Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava. U subotu je u republikama počela opšta mobilizacija. Lideri DNR i LNR ranije danas su apelovali na predsednika Rusije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare