UHAPŠEN MAFIJAŠKI BOS SA KOSMETA: U akciji učestvovalo 600 agenata Evropola, otkriveno poslovanje moćnog narko kartela

Albanac sa Kosova i Metohije Baškim Osmani, koji je u javnosti poznat kao jedan od vođa kriminalne grupe koja se bavi prodajom droge i pranjem novca, uhapšen je u akciji Evropola u Hrvatskoj, prenosi Ekonomija onlajn.

Braća Ćazim (nadimak Feliks), Burim, Bekim i Baškim Osmani našli su se pod istragom Europola u operaciji „Crni orao“. Kako se navodi u medijima, poznato je da već godinama žive u Nemačkoj, odakle su poslove proširili na Španiju, Belgiju, Holandiju i druge evropske zemlje. Novac zarađen kriminalom navodno odavno ulažu u nekretnine i kockarnice, a u albanskim medijima predstavljeni su kao moćni biznismeni, koji su finansirali OVK i delatnost bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Evropski mediji braću Osmani označavaju kao važan klan, koji prebacuje kokain iz Latinske Amerike, i dalje ga distribuira širom Evrope. Belgijski mediji izvestili su da je u operaciji hapšenja Baškima Osmanija učestvovalo 600 policajaca iz sedam evropskih zemalja. Za pedesetogodišnjeg Baškima Osmanija navodi se da je mafijaški bos koji je zajedno sa jednim od braće 2008. godine već osuđen na četiri godine zatvora zbog privrednog kriminala. Prema pisanju španskih medija, Osmani često boravi na Majorci, gde su uhapšeni i njegova žena i otac. Po najavama, on će za nekoliko dana biti izručen Španiji.

Njegovo hapšenje bilo je jedan od glavnih prioriteta agenata Europola. Prema detaljima iz istrage, mreža klana Osmani bavi se švercom velikih količina kokaina u Evropu iz Južne Amerike preko raznih evropskih luka. Otkriveno je više od 30 miliona evra „opranog“ novca, kao i nekretnine na Majorci, 86 uljanih slika u vrednosti od pet miliona evra, sedam luksuznih automobila, 16 luksuznih satova, 203.000 evra u gotovini, i 40.000 u kriptovalutama.

Italijanski mediji prenose da je jedna od glavnih figura organizacije, koju predvode braća Osmani, i Artur Šehu iz Valone, koji poseduje imanja na albanskoj obali. Ova zajednička operacija evropskih policija rezultat je složene međunarodne istrage u kojoj su učestvovali Istražno odeljenje za borbu protiv mafije (DEA) i policijske snage Belgije, Španije, Nemačke, Holandije, Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva, u saradnji sa Službom za međunarodnu policijsku saradnju.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare