BAJDEN SE OBRAĆA SVETU! Ima razloga da se veruje da će RUSKE SNAGE TARGETIRATI Kijev.

Prvi čovek SAD Džo Bajden obratio se svetu povodom pogoršanja situacije oko Ukrajine.

Predsednik SAD rekao da ima razloga da veruje da će Rusija targetirati Kijev. On je rekao da su SAD spremne da brane svaki pedalj teritorije NATO i da će Putin biti odgovoran za katastrofaran i nepotreban rat ukoliko Rusija ispuni svoj plan i izrvši invaziju, prenosi Telegraf.rs.

Iako je bilo najavljeno da će u 22 sata po našem vremenu da se obrati svetu, njegovo obraćanje je počelo sa 50 minuta zakašnjenja, a prethodno je na njegovom zvaničnom tviter nalogu postavljen status.

– Danas sam razgovarao sa transatlantskim saveznicima i partnerima o jačanju ruske vojske u Ukrajini i oko nje. Složili smo se oko naše podrške Ukrajini, da nastavimo diplomatske napore i potvrdili našu spremnost da nametnemo visoku cenu Rusiji, ukoliko se odluči na dalji konflikt –  navodi se u tvitu.

Nakon toga se Bajden i lično obratio svetu.

Kako je istakao, NATO saveznici su ujedinjeni i odlučni da se suoče sa „ruskim dezinformacijama“ i optužio je Rusiju da pokušava da izazove „lažni izgovor“ za rat protiv Ukrajine.

– Na primer, jučerašnje granatiranje ukrajinskog obdaništa za koje je Rusija lažno tvrdila da je izvršila Ukrajina. Takođe nastavljamo da vidimo sve više dezinformacija koje se prezentuju ruskoj javnosti, uključujući separatiste koje podržava Rusija, u kojima se tvrdi da Ukrajina planira da pokrene masovan ofanzivni napad u Donbasu – rekao je Bajden.

On je rekao da nema ni naznaka ni logike da je Ukrajina ta koja vrši napade u Donbasu i da sumnja da bi to učinila u trenutku kada oko 150.000 ruskih trupa „čeka pred njihovim vratima“.

Istakao je i da ima razloga da se veruje da će ruske snage targetirati Kijev.

Bajden je rekao da će Putin, ako nastavi sa svojim planovima, biti odgovoran za katastrofalan i nepotreban rat.

– Nećemo slati trupe da se bore u Ukrajini, ali ćemo nastaviti da podržavamo narod Ukrajine – rekao je Bajden.

Predsednik SAD je ponovio da će se Rusija suočiti sa ozbiljnim sankcijama ako krene na Ukrajinu, ali i dodao da Rusija i dalje ima prostora da diplomatski reši problem.

– Imamo razloga da verujemo da ruske snage planiraju da napadnu Ukrajinu u narednoj nedelji, u narednim danima – rekao je američki predsednik i dodao da veruje da je Putin doneo odluku o invaziji.

– U ovom trenutku sam ubeđen da je odlučio – rekao je.

Bajden je, ipak, jasno istakao da „Rusija ima mogućnost izbora“.

Prvi autobusi sa civilima su već stigli u Rostovsku oblast. SAD su situaciju u Donbasu nazvale ruskim izgovorom za operaciju protiv Ukrajine, a Bajden je i večeras imao telefonski razgovor sa liderima zemalja članica NATO. Iz Bele kuće su ranije danas poručili da su SAD i njihovi saveznici „složni“ oko paketa finansijskih sankcija i kontrole izvoza koje pripremaju protiv Rusije u slučaju eskalacije krize.

On je napomenuo da se Rusija složila da se američki državni sekretar Antoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastanu 24. februara u Evropi.

– Ali ako Rusija preduzme vojnu akciju pre tog datuma, biće jasno da su zalupili vrata diplomatiji – upozorio je Bajden.

– Izabraće rat i platiće visoku cenu za to. Ne samo od sankcija koje ćemo mi i naši saveznici uvesti Rusiji, već što će ih ostatak sveta više gneviti – rekao je Bajden.

Upitan da li bi Zelenski trebalo da napusti Ukrajinu kako bi prisustvovao konferenciji u Minsku, Bajden je rekao da je to isključivo odluka predsednika Ukrajine.

– To je njegova odluka. Razgovarao sam sa njim mnogo puta. Kako bi se pronašlo diplomatsko rešenje mogao bi to da bude pametan izbor. Ipak, na njemu je da odluči – rekao je Bajden.

Podsetimo, Bela kuća optužila je Rusiju za najskorije sajber-napade u Ukrajini, a novi obaveštajni podaci SAD govore da Rusija, navodno, nastavlja da vrši pripreme za invaziju na Ukrajinu. Situacija u regionu Donbasa se tokom dana dodatno pogoršala, a lideri Narodne repubilke Donjeck i Narodne republike Lugansk, ranije danas su pozvale građane na evakuaciju.

Prvi autobusi sa civilima su već stigli u Rostovsku oblast. SAD su situaciju u Donbasu nazvale ruskim izgovorom za operaciju protiv Ukrajine, a Bajden je i večeras imao telefonski razgovor sa liderima zemalja članica NATO. Iz Bele kuće su ranije danas poručili da su SAD i njihovi saveznici „složni“ oko paketa finansijskih sankcija i kontrole izvoza koje pripremaju protiv Rusije u slučaju eskalacije krize.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare