PUCNJAVA U LUGANSKU Pripadnik Narodne milicije LNR poginuo od snajperske vatre ukrajinskih snaga

Jedan pripadnik Narodne milicije Luganske narodne republike poginuo je kada su ukrajinske snage otvorile vatru na teritoriju LNR.

-U 15 sati po moskovskom vremenu, naoružane ukrajinske snage su iz pravca naselja Orehovo, pod kontrolom Kijeva, iz snajpera pucali na naselje Golubovsko, pod kotrolom LNR, i ubili jednog pripadnika Narodne milicije, rekao je predstavnik LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

Ukrajinske snage su pucale nakon 18 dana tišine, naveo je predstavnik LNR.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a optužbe o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Zapad takođe optužuje Moskvu da planira „invaziju“ na Ukrajinu i pojačava svoje prisustvo u Istočnoj Evropi. Rusija odbacuje sve tvrdnje, ističući da premešta trupe unutar svoje teritorije i podseća da ne učestvuje u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i ne krši nikakve sporazume, za razliku od Kijeva koji Minske sporazume ne poštuje.

Minski sporazumi predviđaju ustavnu reformu, prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije. Istovremeno, ukrajinske vlasti su sada koncentrisale najveći deo vojske na granici sa samoproglašenom Donjeckom i Luganskom narodnom republikom i redovno granatiraju ustanike, uključujući i korišćenjem zabranjene tehnike dobijene od zapadnih zemalja, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare