Potvrđeno! Čudo od deteta iz Rusije nastavlja takmičenje na ZOI

Ruska klizačica Kamila Valijeva slobodna je da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio zahteve da se tinejdžerki izrekne suspenzija u slučaju pozitivnog dopinga uzorka uzetog u decembru!

Presuda znači da će Valijeva moći da se takmiči u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji koja počinje u utorak, prenosi Telegraf i glavni je favorit da uzme zlato.

Valijeva je nedavno zadivila svet svojim istorijskim četvorostrukog skoka na ledu, donela je zlato Rusiji, alis e potom saznalo da je koristila trimetazidin, lek protiv angine pektoris, te su organizatori odložili dodelu medalja.

Trimetazidin je lek koji se koristi kod angine pektoris i vrtoglavice, a takođe poboljšava protok krvi i izdržljivost i pomaže sportistima kod velikih napora. Svetska antidoping agencija ga je zabranila i stavila ga na listu modulatora hormona.

– Ako poboljšate protok krvi, možete da poboljšate nečiju sposobnost da duže trenira ili vežba efikasnije, jer ćete omogućiti srcu da radi potpuno normalno – rekla je Sadija Kan, lekar kardiolog i profesor na Univerzitetu Fajnberg.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare