NEŠTO SE DEFINITIVNO SPREMA U UKRAJINI?! Amerikanci premeštaju ambasadu

Sjedinjene Države zatvaraju američku ambasadu u Кijevu i „privremeno premeštaju“ mali broj preostalog diplomatskog osoblja u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, „zbog dramatičnog ubrzanja gomilanja ruskih snaga“, rekao je sekretar Država Antoni Blinken, piše CNN.

„Naredio sam ove mere iz jednog razloga – bezbednosti našeg osoblja – i snažno pozivamo sve preostale američke državljane u Ukrajini da odmah napuste zemlju“, naveo je Blinken u saopštenju, prenosi Blic.

„Ove razborite mere predostrožnosti ni na koji način ne potkopavaju našu podršku ili našu posvećenost Ukrajini. Naša posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepokolebljiva“, rekao je on.

„Takođe nastavljamo naše iskrene napore da postignemo diplomatsko rešenje i ostajemo angažovani sa ruskom vladom nakon poziva predsednika Bajdena sa predsednikom Putinom i moje rasprave sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom.

„Put za diplomatiju ostaje dostupan ako Rusija odluči da se angažuje u dobroj veri. Radujemo se što ćemo naše osoblje vratiti u ambasadu čim uslovi dozvole“, dodao je Blinken.

Potezi su usledili nekoliko dana nakon što su SAD naredile velikoj većini službenika američke vlade da napuste zemlju i objavile da će konzularne usluge u američkoj ambasadi biti suspendovane od nedelje. Stejt department je ovog vikenda saopštio da će zadržati malo konzularno prisustvo u Lavovu za hitne službe.

Američki zvaničnici su u više navrata pozivali američke građane da odmah napuste Ukrajinu, upozoravajući da će ruska invazija doći svakog trenutka, uključujući i ove nedelje.

Ukrajinski predsednik pozvao Bajdena

Ukrajnisnki predsednik Volodimir Zelenskij pozvao je američkog kolegu Džoa Bajdena da brzo poseti Ukrajinu u telefonskom razgovoru održanom u nedelju, objavio je njegov kabinet u Kijevu, piše Index.hr

Napetosti rastu nedeljama te Vašington upozorava da se boji „skorašnje“ invazije i da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice.

Zelenskij je ranije izrazio nezadovoljstvo zbog stalnih procena o ratu i rekao da su takva upozorenja imala negativan učinak na ekonomiju i na nacionalnu valutu. Zatražio je da vidi dokaze koji potkrepljuju tvrdnje da Rusija namjerava napasti Ukrajinu u roku od nekoliko dana.

Brojne zemlje poslale su pozive svojim građanima da napuste Ukrajinu. Sada je to učinila i Srbija. „Preporučujemo da državljani Republike Srbije koji planiraju putovati u Ukrajinu razmotre odlaganje putovanja“, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici MSP-a.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare