Stelt i omikron među decom: Neki mališani imaju ove NESPECIFIČNE SIMPTOME

Iako je stelt podvarijanta pre pojavljivanja u Srbiji uplašila lekare, stručnjaci kažu da on ne daje teže kliničke slike na najmlađima.

Omikron soj, kao i njegova podvarijanta stelt, trenutno su veoma dominantni među decom, koja sad obolevaju od koronavirusa više nego pre, prenosi Blic.

Ipak, razliku između običnog omikrona i stelta, saglasni su, teško je ustanoviti, a dobra stvar u svemu tome je ta što težih kliničkih slika kod mališana nema.

Pedijatar dr Saša Milićević za Kurir kaže da je mnogo dece s nekarakterističnim simptomima.

– Dosta je dece s curenjem nosa, grebanjem grla, pa i nekim simptomima koji liče na grip. Sigurno je da ima dosta dece sa stelt varijantom. Virus lako cirkuliše u vrtićima jer deca menjaju maskice, igraju se, nemoguće je ispratiti ih – kaže on i dodaje da je klinički teško razlikovati omikron i stelt, pa čak i deltu od omikrona i njegov podsoj kod dece.

– Kod odraslih imamo gubitak mirisa i ukusa, a kod dece ne. Koji god deca soj da imaju, terapija je ista. Činjenica je da je virus oslabio, a deca su i ranije prolazila s lakšim kliničkim slikama. Tek poneko dete ima bronhitis ili upalu pluća. Sada imamo više bolesne dece, ali s lakim simptomima. Čak imamo i manje postkovid simptoma otkad postoji omikron soj – kaže dr Milićević.

Pedijatar Dejan Jonev mišljenja je da ma koliko se stelt brzo širio paralelno sa običnim omikronom, bojazni za mališane nema jer je virus izgubio na jačini.

– Iskustvo mi je od početka pokazalo da kod dece imamo laku kliničku sliku, i ja nisam imao teže slučajeve. Primećujem da je sada veoma čest simptom kod dece glavobolja i temperatura, ne visoka, koja traje dan-dva. Dakle, nema temperatura koje su visoke ili traju duže. Kod velikog broja dece primećuju se samo klonulost i malaksalost, čak je kašalj redak u poslednja dva meseca – kaže on i dodaje da se ništa značajno nije promenilo u simptomatologiji.

– U petak sam desetoro dece poslao na testiranje jer su im roditelji pozitivni, pa će verovatno i ta deca biti pozitivna. Ono što primetimo u analizi krvi i na osnovu čega ih testiramo jeste to da imaju pad leukocita, a visoke granulocite – kaže dr Jonev.

Podsetimo, utvrđeno je da se stelt za 50 odsto lakše i brže prenosi od originalnog omikrona, koji je inače važio za najzarazniji soj koronavirusa koji se pojavio u prethodne dve godine.

On je dakle 1,5 puta lakše prenosiviji nego običan omikron. Osim što ne dovodi do težih simptoma, nije zabeležena ni povećana hospitalizacija pacijenata, ali ni više smrtnih slučajeva u odnosu na original.

Simptomi stelt omikrona se, prema dostupnim informacijama, skoro uopšte ne razlikuju od originala.

– Bol u grlu

– Preznojavanje tokom noći

– Glavobolja

– Suzne oči

– Malaksalost

– Bol u mišićima i leđima

– Kašalj

– Temperatura do 38 stepeni, ali su česti slučajevi i bez nje

– Dijareja, moguća kod dece i mlađih

– Vrtoglavice, javljaju se pojedinačno

Načelnica dečje klinike u KBC „Dr Dragiša Mišović“ dr Olivera Ostojić navodi za Kurir da je do juče u ovoj ustanovi bilo hospitalizovano dvadesetak dece, što je znatno manje, gotovo upola, u odnosu na prethodnu nedelju.

– U bolnici imamo 20-22 dece, od toga 40 odsto čine bebe, njih sedam-osam. To su sve dečica koja nisu životno ugrožena, s lakšom kliničkom slikom, koji su kod nas na praćenju i terapijama – rekla je ona, prenosi Blic.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare