UKRAJINCI PODIGLI S-300 NA PUTINA, DŽONSON UPOREDIO STANJE S DOBOM HITLERA! Blinken upozorio: Rusi bi mogli na napadnu već sutra!

Zastrašujuće reči koje idu u prilog zebnjama da je konflikt sve bliže izneo je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Taman kada se svet ponadao da će diplomatsko delovanje pojedinih svetskih lidera uroditi plodom kada je u pitanju stabilizacija situacije u odnosima između Ruske Federacije i Zapada, stigla su nova dramatična upozorenja i izveštajima koji su izazvali novi talas panike da je potencijalni sukob svetskih razmera nikad bliži, prenosi Republika. 

Najpre je portal Sputnjik objavio kako je ukrajinska vojska ka istočnom delu zemlje, tačnije ka Donbasu, počela da raspoređuje moćni ruski PVO sistem S-300, što je izazvalo bojazan da se oni spremaju za nadolazeći konflikt, dok je samo nekoliko sati ranije britanski premijer Boris Džonson upozorio kako je stanje opasno kao pred izbijanje Drugog svetskog rata, u doba Adolfa Hitlera. 


Britanski San navodi kako je on zapravo ruskog predsednika Vladimira Putina uporedio sa vođom nacista Adolfom Hitlerom. 

– Stari kontinent je u nakritičnijem periodu još od Drugog svetskog rata. Putin je nagomilao moćne trupe ka ukrajinskoj granici i preti da upadne na teritoriju te zemlje – počeo je Džonson obraćanje u Londonu, a zatim nastavio oštrije. 

– Lekcija iz poslednjih 100 godina nije naučena. Treba da se podsetimo da je nekada i nacistička vojska bila nagomilana ka granici sa Poljskom. Sada nam neko drugi preti, i to svima nama. Svi smo ugroženi – upozorio je Džonson koji se juče, podsetimo, sastao u Briselu s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji je sa svoje strane nikad otvorenije zapretio Rusiji i naglasio kako će ona u slučaju invazije na Ukrajinu platiti ekstremno visoku cenu.

Stoltenberg je pritom, najavio kako je oružani sukob nikad bliži „jer će Moskva zasigurno napasti“. 

To je danas potvrdio i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je istakao kako nove ruske snage nastavljaju da pristižu na ukrajinsku granicu, te da bi invazija na tu zemlju mogla da počne u bilo kom trenutku.

– Nešto bi moglo da se desi i tokom aktuelnih Olimpijskih igara u Pekingu – izjavio je Blinken i rekao da će Vašington nastaviti da povlači osoblje iz svoje ambasade i ponovio poziv Stejt departmenta američkim građanima u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju.

– Jednostavno rečeno, nastavljamo da primećujemo veoma zabrinjavajuće znake ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu – istakao je Blinken, prenosi Blic. 

U međuvremenu, objavljeni su novi satelitski snimci koji pokazuju još veći broj ruskih trupa na Krimu, u Belorusiji i zapadnoj Rusiji.

Kompanija „Maksar tehnolodžiz“ sa sedištem u SAD je saopštila da fotografije snimljene u sredu i četvrtak pokazuju „značajna nova raspoređivanja“ vojnih trupa na nekoliko lokacija na Krimu, zapadnoj Rusiji i Belorusiji.

Na Krimu, koji je 2014. godine ušao u sastav Ruske Federacije, pomenuta američka kompanija je, kako tvrdi, identifikovala veliko novo raspoređivanje trupa i opreme na aerodromu Oktjabrskoje severno od grada Simferopolja, uključujući 550 vojnih šatora i stotine vozila.

Istovremeno, u trenutku ogromnioh napetosti, portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin je istakao kako su njihove jedinice S-300 na puti ka Donjecku. 

– Na aerodrom „Kramatorsk“ (koji je pod kontrolom Kijeva prim. aut) prebačena je i raspoređena protivavionska raketna divizija S-300 za zaštitu komandnog mesta štaba Operacije ujedinjenih snaga „Sarmat’ iz Odeske oblasti“ – istakao je portparol.

Takođe je saopštio da je Kijev prebacio u Donbas nove jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

– Komanda Oružanih snaga Ukrajine, uz objašnjenje da održava vojne vežbe, počela je da prebacuje u zonu vojne operacije jedinice 92. zasebne mehanizovane brigade iz Harkovske oblasti. Primećuje se dolazak operativnih grupa brigade u zonu odgovornosti 30. zasebne mehanizovane brigade u pravcu (grada) Debaljceva – rekao je predstavnik Narodne milicije, prenosi Sputnjik. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare