PRELEŽALI STE OMIKRON, dr Tanja otkriva da li ste ZAŠTIĆENI od stelt omikrona

Virus korona sa brojnim mutacijama pokazao je da se ne predaje, da je i dalje aktivan, pronalazi osobe koje nisu vakcinisane, koje prethodno nisu preležale kovid 19.

Virusolog prof. Tanja Jovanović, kako piše Informer, kaže da postoji unakrsna reaktivnost između izvornog omikrona i nove podvarijante stelt omikron, koja je registrovana i u Srbiji, te da su oni koji su preležali omikron zaštićeni su od „stelt omikrona“.

Ona je dodala da je virus korona sa brojnim mutacijama pokazao da se ne predaje, da je i dalje aktivan, pronalazi osobe koje nisu vakcinisane, koje prethodno nisu preležale kovid 19.

– Postoji unakrsna reaktivnost orginalne varijante omikrona i podvarijante, unakrsna zaštita, pa ako ste preležali omikron, zaštićeni ste stelt varijante. Zbog toga ne očekujem da će doći do porasta broja inficiranih – navela je ona za Euronews Srbija.

Objašnjava da se stelt varijanta slično ponaša kao i izvorni omikron, ali da ima sposobnost da se 1,5 puta brže prenosi. Omikron je pokazao, navodi, da može da zaobiđe imunitet, te od njega nisu zaštićeni oni koji su preležali bolest ili su vakcinisani, ali jesu zaštićeni od teških formi bolesti. Pozvala je građane da se vakcinišu, jer će u suprotnom virus nastaviti da se menja i produžiti epidemiju. 

Prof. Jovanović je pojasnila da je omikron već ima više podvarijanti, a ne samo stelt omikron. Za razliku od prethodnih varijanti virusa korona, koje su dovodile do zapaljenja pluća kod inficiranih, omikron daje infekcije gornjih partija respiratornog trakta, što se manifestuje blažom kliničkom slikom.

– Sada imamo blaže kliničke slike, više liče na sindrom prehlade. Infekcija je praćena glavoboljom, malaksalošću, temperaturom od 37 do 37,5, ali nema onog gubitka čula ukusa i mirisa. Radi se o blažoj kliničkoj slici- pojasnila je Jovanović.

Upozorava da težina kliničke slike kod svakog pacijenta može da bude različita, te da to potvrđuje i veliki broj pacijenata u kovid bolnicama i na respiratoru.

– Ne možemo da kažemo da je omikron bezopasan. Mnogo je zarazniji od prethodnih varijanti virusa. Stelt omikron je još 1,5 puta zaraznija. Mladi se obično ne pridržavaju mera. Onda u porodicama olako šire epidemiju. Stariji, osobe koje su bolesne mogu da razviju tešku kliničku sliku, tako da moramo da budemo pažljivi – navela je ona.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare