SMENJEN ALEKSA BEČIĆ

Poslanici crnogorskog parlamenta razrešili su dužnosti predsednika tog tela Aleksu Bečića. 
Inicijativa za smenu Bečića, koju je potpisalo 38 poslanika opozicionih partija – Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Albanske koalicije Jednoglasno, predata je Skupštini 21. januara.

Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) ranije su najavili da neće glasati za smenu Bečića, dok Građanski pokret URA nije želeo da otkrije svoju odluku pre sednice.

Bečić: U miru ću prepustiti funkciju

„Aleksa Bečić može sve da dozvoli, ali nikad dve stvari – da izda one koji su mu dali poverenje ili da se neko igra sa njegovim imenom“, kazao je Bečić na današnjoj sednici, prenosi Blic.

Naveo je da je politički apsurdno da nekom treba vreme da odgovori da li je spreman da ispoštuje izbornu volju 208.000 građana koji su glasali za promene.

„Ako je nekom potrebno pet, deset minuta sat vremena…da se razabere to razumem, ali neka druga igranja sa mojim imenom neću dozvoliti. Ovo je dokaz koliko je meni do funkcija stalo, a ne znam da li je tako sa onima koji su nas godinu i po dana ucenjivali i uslovljali, a mi smo ih bez reči podržavali bez funkcija u Vladi. Aleksa Bečić je odmah spreman na to da čuje da li ima podršku i u miru će da prepusti svoju funkciju“, rekao je Bečić.

Uoči sednice, predsednik poslaničkog kluba „Crno na bijelo“ Miloš Konatar izjavio je da ne vidi da koji način URA može da sarađuje sa Bečićem.

„Bečić i Demokrate su odbile predlog URE i CIVIS-a o formiranju manjinske vlade. Ako Abazović bude novi premijer, ne vidim kako bi taj odnos Vlade i Skupštine mogao efikasno da funkcioniše. Imali smo i do sada problem, jer to nije moglo da funkcioniše. Ako želimo da izađemo s manjinskom vladom, aposlutno da se to ne može odraditi ako budemo imali opstrukcije s mesta predsednika skupštine. Ne vidim da on s tog mesta može doprineti ubrzanju reformi“, rekao je Konatar novinarima u Skupštini.

Istovremeno, Bečićeve Demokrate saopštile su da je koalicija DPS-URA dogovorena, i pozvale ne proteste u sredu.

„Ovo je dokaz da je formirana nova skupštinska većina. Koalicija URA i DPS je sklopljena. Ukoliko danas bude smenjen, svi na proteste u sredu u 18h u Podgorici kod Hrama“, navodi se u saopštenju Demokrata.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare