PUTIN I SI SU UPRAVO POSLALI KRUCIJALNU PORUKU ZAPADU, PAO DOGOVOR O GASU! Pominju se „obojene revolucije“!

Predsednici Kine i Rusije Si Ðinping i Vladimir Putin, koji su se danas sastali u Pekingu, potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima, saopštio je Kremlj.

U izjavi se ističe da dve zemlje nameravaju da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju delovanju spoljnih sila na podrivanju bezbednosti, protiv „obojenih revolucija“.

Kako se navodi, strane su saglasne da je demokratija univerzalna vrednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cele svetske zajednice, prenosi agencija RIA novosti, piše Republika.

Takođe, cilje Kine i Rusije je jačanje Šangajske organizacije za saradnju i povećanje njene uloge u oblikovanju policentričnog svetskog poretka zasnovanog na principima održive bezbednosti.

Dve zemlje su spremne da rade na jačanju uloge ASEAN-a kao ključnog elementa regionalne arhitekture.

Kina i Rusija se, takođe, zalažu za jednaka prava na kontrolu interneta i smatraju neprihvatljivim pokušaje da se ograniči pravo na regulisanje nacionalnih segmenata.

Putin je danas doputovao u posetu Pekingu i sastao se sa kineskim liderom, a kasnije će prisustvovati otvaranju Zimskih Olimpijskih igara.

Putin: Novi povoljni ugovori za snabdevanje Kine energentima

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku s liderom Kine Si Ðinpingom da su ruske energetske kompanije pripremile „veoma dobra nova rešenja“ za snabdevanje Kine naftom i gasom.

– Naše naftne kompanije su za današnji sastanak pripremile veoma dobra nova rešenja za snabdevanje NR Kine naftom. I gasna industrija je napravila još jedan korak napred, mislim na novi ugovor o isporukama gasa Kini sa ruskog Dalekog istoka od 10 milijardi kubnih metara godišnje – rekao je Putin, prenosi agencija Tas s.

Rojters istovremeno izveštava da je Gasprom saopštio da Rusija planira da poveća izvoz gasa u Kinu za 10 milijardi kubnih metara na 48 milijardi kubika preko novog gasovoda na ruskom dalekom istoku.

Prema prethodnim planovima, predviđeno snabdevanje Kine gasom iznosilo je 38 milijardi kubnih metara do 2025, navodi britanska agencija, napominjući da za sada nije poznato kada će isporuke dostići ciljanih 48 milijardi kubnih metara.

Jedan izvor iz gasne industrije rekao je ranije danas Rojtersu da je Gasprom, koji ima monopol na gasovodom za izvoz ruskog gasa, sklopio 30-godišnji ugovor sa kineskom kompanijom CNPC, prema kojem će preko novog gasovoda poteći prve količine gasa za dve ili tri godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare