PREDSEDNIK AUSTRIJE POTPISAO, VAKCINACIJA JE OBAVEZNA!

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen potpisao je u petak zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija za sve punoletne građane.

Vakcinacija protiv koronavirusa biće obavezna i u Nemačkoj za određeno stanovništvo.

Pošto je u četvrtak uveče Pokrajinski dom austrijskog parlamenta usvojio zakon nakon što je krajem prošlog meseca to učinio i Parlament, predsednik je svojim potpisom potvrdio obaveznu vakcinaciju, koja sada može da stupi na snagu.

Kabinet Van der Belena je saopštio da je predsednik potvrdio svojim potpisom da je zakon donet u skladu sa Ustavom.

Sada svoj potpis na zakon mora staviti još kancelar Karl Nehamer i potom on mora biti zvanično objavljen, kako bi stupio na snagu.

Stupanjem na snagu ovog zakona svi punoletni građani sa prijavom boravka u Austriji moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Od obavezne vakcinacije su izuzeti jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao i lica koja su preležala kovid 19 na 180 dana.

U prvoj fazi, koja traje do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već će građani samo biti informisani o obavezi vakcinisanja.

Austrijska policija će od 16. marta tokom uobičajenih kontrola proveravati i vakcinalni status građana, a za nepoštovanje zakona predviđena je kazna od 600 do 3.600 evra.

Naime, ko bude uhvaćen da nije vakcinisan, ako odmah prihvati kaznu, biće kažnjen do 600 evra, a ako uloži žalbu, moraće da računa na kaznu do 3.600 evra.

Ministarstvo zdravlja pred stupanje na snagu zakona mora da donese odgovarajuću uredbu, u kojoj će stajati i koje se vakcine prihvataju, kao i koji su sve izuzeci.

Predviđeno je da će, osim vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), biti prihvaćene i kineske vakcine, a mediji prenose da ruski Sputnjik neće biti prihvaćen, prenosi Republika.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare