OTAC I SIN IZ SRBIJE PALI ZBOG 45 KILA ZLATA: Plen vredan 2,3 miliona evra prodavali draguljarima!

Porodica iz Srbije u Francuskoj optužena zbog krađe 45 kilograma zlata koje su prenosili preko granice. Lisice na ruke stavljene i dvema ženama i dvojici zlatara

Francusko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv oca i sina iz Srbije, jer su, kako se sumnja, organizovali rumunske bande da kradu za njih, pa su tako u Belgiju prebacili 45 kilograma zlata u vrednosti od 2,3 miliona evra, prenosi La Parisien.

Kako prenose francuski mediji, Srbi se sumnjiče da su tim krađama prikupili na desetine kilograma zlata iz provala u Parizu, ali i drugim oblastima u Francuskoj.

– Srbi nisu direktno učestvovali u pljačkama. Oni su, prema optužnici, u periodu oko godinu dana od bandi skupljali vredni plen i prodavali juverima u Belgiji – prenose mediji i dodaju:

– Optuženi su imali tačno utvrđen sistem, sve krađe su za Srbe ivršavali pripadnici rumunskih bandi, a oni su samo sakupljali zlato,krili ga i prenosili u Belgiju.

Evropol učestvovao

U nedelju je francuska policija stala na kraj ovoj organizovanoj grupi.

– Pod palicom Evropola, francuska i belgijska policija su krenule u zajedničku akciju. U Belgiji su uhapšene dve žene iz Sena Sen Deni kada su došle da preprodaju ukradeno zlato u četri zlatare koje su vodila dva trgovca, očigledno umešana u nečasne radnje. Lisice na ruke stavljene su i dvojici zlatara – pišu mediji i dodaju:

– Pretresom je pronađeno čak 45 kilograma zlata u vrednosti od 2,3 miliona evra, za koje se sumnja da je ukradeno! Osim toga, od ove grupe je oduzeto na desetine luksuznih satova i 400.000 evra u gotovini.

Kako mediji navode, rumunski državljani koji su krali zlato imali su dobro utanačen sistem rada.

– Razbojničke bande iz Rumunije su ciljano upadale u kuće i stanove.Najpre bi razvalili vrata i vršili premetačinu u potrazi za dragocenostima, a kada bi našli zlato, bežali su sa plenom – prenose francuski mediji.

Pratili ih mesecima

– Istražitelji su u novembru 2020. počeli da prikupljaju određene informacije o kriminalcima srpskog porekla koji žive u Livri Garganu. Tada su polako počeli da sklapaju kockice u vezi sa serijskim krađama u ovoj oblasti. Bande su bile praćene nekoliko meseci, pa se tako došlo i do podatka da su se oni dobro upoznali sa zlatarima iz Antverpena i da tesno sarađuju. Organizovana kriminalna grupa na čelu sa ocem i sinom poreklom iz Srbije radila je veoma profesionalno i bilo im je teško ući u trag zbog čestih putovanja.

– Istražitelji su se u ovoj akciji više fokisirali na Srbe kako bi razbili kriminalnu grupu koja se bavila krađom i švercom zlata – pišu mediji i dodaju:

– Još uvek nije utvrđen tačan broj krađa koje su oni izvšrili, ali je utvrđeno da su u kratkom vremenskom periodu desetak puta prešli granicu i to natovareni sa oko pet kila zlata koje su nosili i predavali belgijskim juvelirima.

Nemaju dosije

Branili se ćutanjem

Prema pisanju medija, Srbi su se na saslušanju branili ćutanjem, prenosi Kurir.

– Otac i sin nisu izneli odbranu, a interesantno je da nemaju raniji dosije u policiji. Osim toga, žene i zlatari uhapšeni u Belgiji biće izručeni Francuskoj – navode francuski mediji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare