DR JOVANOVIĆ: Ako se javi povišena temperatura, prvo na šta treba pomisliti je da se radi o kovidu 19.

Direktorka Instituta „Batut“ dr Verica Jovanović kaže da nam tek predstoji pik ovog talasa korona virusa, i da se očekuje da će se povećati broj pacijenata u bolnici.

„U narednih desetak dana ćemo dostići najveći intenzitet pojave kovida 19, ali ne možemo sa sigurnošću to tvrditi. Kada imamo veliki broj inficiranih u jednom momentu, što se dešava tokom ovih nedelja, možemo očekivati veći broj osoba koje imaju potrebu za bolničkim lečenjem“, rekla je Jovanovićeva za RTS, prenosi Alo.rs.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku povećan je broj prijema, određeni broj pacijenata se tokom dana otpusti, sama hospitalizacija kraće traje, osobe koje zahtevaju bolničko lečenje ostaju ne manje od sedam dana u bolnici. Veliki broj pacijenata je na poluintenzivnoj nezi i zahteva kiseoničku potporu.

U sezoni smo respiratornih virusa, ali doktorka apeluje na sve koji imaju neke simptome da se uzdrže od rizičnih ponašanja, već da ostanu kod kuće i kontrolišu svoje kretanje, kao i da se jave lekaru ako simptomi potraju.

„U sezoni smo respiratornih virusa, možemo očekivati neke druge viruse koji će se paralelno pojavljivati, najveće očekivanje se može identifikovati u odnosu na korona virus. Ako se javi povišena temperatura, prvo na šta treba pomisliti je da se radi o kovidu 19. U starijoj populaciji možemo očekivati veće komplikacije, imamo i veći broj osoba koje su na respiratorima, na bolničkom lečenju, kod onih osoba koje imaju hronične bolesti, astmu, šećernu bolest – ako dođe do infekcije, mogu se očekivati posledice“, istakla je dr Jovanović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare