ATENTAT NA PREDSEDNIKA : Mora se voditi računa ko je u neposrednom okruženju predsednika! GORAN VESIĆ: „Ja sam zamerio određenim funkcionerima koji se nisu oglasili ovim povodom“

Najava atentata na predsednika Aleksandra Vučića zapravo predstavlja napad na jaku i stabilnu Srbiju koju on simboliše, navode zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i stručnjak za bezbednost Ilija Kajtez.

Vesić je naglasio da zamera pojedinim stranačkim funkcionerima što se nisu oglasili nakon informacija o atentatu dok Kajtez navodi da je prisluškivanje Vučića zapravo predstavljalo početak priprema za ubistvo.

– Moramo da vodimo računa ko je u neposrednom okruženju predsednika. Ostalo je mnogo kadrova i agenata od uticaja koji su još u blizini predsednika i mislim da taj posao nije odrađen do kraja. Mislim da nikakav epilog nema afera prisluškivanja jer je ta afera alfa i omega pripreme za eliminaciju predsednika. Tu je i dalje sprega u bezbednostim strukturama iako verujem da se dosta toga već uradilo ili se radi – rekao je profesor Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost Ilija Kajtez u jutarnjem programu Kurir televizije.

Kajtez tvrdi da su u pripremu atentata izvesno uključeni određeni politički faktori u zemlji, kako iz pozicije, tako i iz opozicije, a navodi da ništa ne može da prođe bez regionalnih i stranih obaveštajnih službi.

– Operacija eliminacije predsednika je toliko složena i traži mnogo aktera. Na naučnoj osnovi pripreme atentata rekao bih da to ne može da ide bez ovih struktura. Dakle, neki namerno žele da prebace težište na izvršioce, a izvršilac je samo onaj koji figurativno rečeno povlači oroz – kaže Kajtez.

Navodi da zaštita predsednika ima šest-sedam prstenova.

– Dobro definisana državna služba mora da ima uši i oči diljem sveta. Od sveta kreću informacije da se nešto dešava, onda se to sužava, a kad se već približi predsedniku, tada su stvari gotove. Moramo imati sve te prstenove, ali ono što je najvažnije, moramo biti sigurni i znati ko nam u prstenovima čuva predsednika. Iz vojne strategije je poznato da su najopasnije informacije koje dolaze iznutra – ističe Kajtez.

Zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner SNS Goran Vesić naveo je da zamera mnogim stranačkim kolegama koji se ovim povodom nisu oglasili.

– S obzirom na to da je ovo politički čin, ja sam zamerio određenim funkcionerima koji se nisu oglasili ovim povodom. Imate potpredsednika stranke koji ćuti o ovome. Imate ministre koji ćute. Prvi su u redu kada treba da dobiju funkcije, a ovako neće da se zameraju nikome. Što bi se zamerali mafiji kada ne moraju – ističe zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kajtez je naglasio da je svaki napad na predsednika Srbije zapravo napad na jaku i stabilnu Srbiju koja napreduje.

– Napadaju simbol uzdignute Srbije. Predsednik Vučić pokazuje drugo lice Srbije. Pokazuje dobru i perspektivnu Srbiju i zbog toga sve sile zla navlači na sebe. Region ne želi jaku i moćnu Srbiju. Njima to smeta i zato žele da pucaju u ono što je simbol te moći, a to je predsednik Aleksandar Vučić – kaže profesor Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Region želi da tavorimo, a ne da napredujemo, smatra Vesić.

– Činjenica je da je predsednik Vučić za vreme svog mandata podigao Srbiju. Ona je sada vojno i ekonomski jača i ima bolji položaj u međunarodnoj zajednici. Samo nađite predsednika države velličine Srbije ko se toliko viđa sa predsednikom Kine ili sa najvišim čelnicima Evropske unije. Razvoj Srbije je nešto što smeta okruženju. Oni žele da svi tavorimo, a ne da napredujemo – kaže Goran Vesić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare