Premijerka Brnabić: “Apsolutno stavljena tačka na Rio Tinto” Najavila da niko neće dobiti prava za litijum i bor

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je “apsolutno stavljena tačka” na istraživanje litijuma i bora u vezi kompanije Rio Tinto i da niko drugi nije tražio istražna prava za tu oblast.

Brnabić je rekla novinarima u Beogradu i da Vlada Srbije „ne namerava“ da bilo kojoj drugoj komapniji da „istražna prava“. Ponovila je da je Vlada Srbije ukinula Prostorni plan za područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadari i da je ukinuta i Radna grupa.

Rekla je i da su već sutradan ukinuti i svi akti u vezi sa Rio Tintom “u smislu dozvola”.

– Dobili smo za to potvrdu i od ministarstva … i sve ostalo su zaista laži i nemam nameru da se više bavim tim – rekla je ona, prenosi Objektiv.

Napomenula je da komapnija Rio Tinto nema više istražna prava.

– Ne vidim u ovom trenutku kako bi neka kompanija mogla da dođe kada ne postoje nikakva druga istražna prava, a niko se nije ni prijavio za istražna prava niti mi imamo nameru da dajemo nekom drugom istražna prava – rekla je Brnabić.

Potvrdil je da će kasnije danas razgovorati sa predstavncima udruženja “Ne damo Jadar”.

Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit. Time su, po rečima Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

– Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali – kazala je premijerka na vanrednoj konferenciji za novinare.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare