STRUČNJCI REŠILI NEDOUMICU: Evo kad treba da uradite PCR, a kad ANTIGENSKI test, razlika je u ovome!

PCR testovi mogu da detektuju male deliće genetskog materijala koronavirusa u uzetom uzorku. Test funkcioniše tako da amplificira odnosno radi kopije tog genetskog materijala ako je prisutan u uzorku osobe, objasnili su američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Upravo ta mogućnost amplifikacije omogućava tom testu da detektuje veoma male deliće virusa u telu, što ih čini visokoosetljivima u dijagnostikovanju kovida, navodi CDC.

Iako osetljivost testa može da bude pozitivna za detekciju koronavirusa nakon nedavnog izlaganja virusu, to znači da rezultat PCR testa može da bude pozitivan i nakon što više niste zarazni, piše CNN, a prenosi Blic.

– PCR test može da pokaže i da ste pozitivni na koronavirus tri ili četiri nedelje nakon što ste se oporavili zato što detektuje zarazu koja je prošla i male deliće virusa koji se i dalje umnažaju – tvrdi CNN-ova medicinska analitičarka dr Leana Ven i dodaje da sedam do deset dana nakon zaraze, PCR nije prikladan test.

– Pravo vreme za testiranje PCR testom je kada znate da ste imali kontakt sa osobom suspektnom na koronavirus koja ima simptome i kada želite da saznate da li ste se i vi zarazili – kaže dr Albert Ko, profesor na Školi javnog zdravlja na univerzitetu Jejl.

– Spoznajom da li ste se zarazili koronavirusom u što ranijoj fazi možemo vam pomoći da otkrijete da li ste zarazni za druge ljude, šta reći vašim bliskim kontaktima za njihovu ličnu sigurnost i možete to da podelite sa svojim lekarom kako biste mogli sa njim da razgovarate o simptomima i kako bi mogao da prepiše terapiju ako je ona potrebna – kaže epidemiolog Emili Somers. Brzi antigenski test je ono što vam treba nakon preležanog kovida više dana i kada želite da potvrdite da više niste zarazni za druge ljude.

– „Zaražen“ znači da imam virus u sebi, a „zarazan“ znači da luči dovoljno virusa da može da zarazi nekog drugog – pojašnjava dr Ko.

Trenutne smernice CDC za izolaciju kažu da ljudi koji imaju pristup testovima i žele da ga urade, najbolji pristup bi bio da obave brzi antigenski test na kraju njihove petodnevne izolacije. Oni koji su pozitivni i u tom trenutku, trebalo bi da ostanu u izolaciji do desetog dana otkad su simptomi počeli. Osobe koje su negativne mogu da prekinu izolaciju, ali trebalo bi da nose masku sve do desetog dana od pojave simptoma.

– Iako brzi antigenski test ima nižu osetljivost i inferioriran je PCR testu u otkrivanju zaraze zbog svoje niže osetljivosti, on otkriva viruse samo kad su prisutni u većem broju i verovatno otkriva da ste više zarazni – objašnjava dr Ko.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare