VAŽNO! NOVI SIMPTOM KORONA VIRUSA! Ako ga dobijete odmah se obratite lekaru!

Korona virus i dalje drži planetu u šaci, i dok svi pričaju o omikron soju, stručnjaci apeluju da delta i te kako još uvek pokazuje aktivnost i da je moguće zaraziti se ovim „starijim“ sojem koji daje težu kliničku sliku.

Simptomi delte i omikrona se razlikuju, ali kao da su svi zaboravili na delta soj koji je i dalje aktivan, i dalje zaražava ljude a izaziva težu bolest od omikron soja.

Kineski naučnici izdvojili su zato simptom koji su mnogi hospitalizovani pacijenti prijavili kao prvi znak da nešto nije u redu – nije ni kašalj ni temperatura!

Tim naučnika u kineskoj bolnici Tongdži objavio je da su problemi sa gastrointestinalnim traktom, kao što su mučnina i povraćanje, bili prve kliničke manifestacije kod inficiranih pacijenata, prenosi Republika.

Korona je sistemska bolest a virus može napasti organe za disanje, ali i sistem za varenje, jer se receptor za koji se virus vezuje u velikoj meri nalazi u epitelu digestivnog trakta.

Simptomi kao što su mučnina i povraćanje, koje biste pre povezali sa trovanjem hranom ili konzumiranjem namirnice koja vam nije prijala, mogu biti znak infekcije kovidom. Pojaviće se dva do 14 dana nakon rizičnog kontakta, zbog čega je važno da se testirate ako ste u međuvremenu saznali da neko s kim ste proveli vreme ima korona virus.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare