Svetska zdravstvena organizacija podržala ĐOKOVIĆA – naredba vlade o vakcinaciji je krajnja solucija

SZO se zalaže za vakcinaciju, ali tvrdi da ona ne sme biti iskorišćena u zabrani ljudima da putuju.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) podržava Novaka Đokovića i to je snažan argument u njegovoj borbi za političarima Australije. Opet, dugo se čekao njihov zvaničan stav, jer je Đoković stigao u Australiju 4. januara, kada je pritvoren.

SZO navodi da vakcinacioni status ne bi trebalo da bude uslov za ulazak u bilo koju zemlju, te da bi vlade država trebalo da budu rigoroznije samo ukoliko je odziv u toku ozbiljne epidemije loš, prenosi Kurir.

– Vakcinacijski status ne sme biti iskorišćen kao argument da se ljudima zabranjuju međunarodna putovanja i da vlade svih država mogu narediti obaveznu vakcinaciju samo kao krajnju soluciju – stoji u saopštenju SZO.

Australija insistira na tome da je Novak Đoković morao da bude vakcinisan protiv kovida. SZO navodi da vakcinacija ne mora biti uslov za ulazak unutar granica neke od zemalja sveta, te da bi Vlade trebalo da budu rigoroznije samo ukoliko je odziv u toku ozbiljne epidemije loš.

– Postoje okolnosti u kojima Svetska zdravstvena organizacija podržava mandate o vakcinama, ali opet, ona je podvrgnuta osnovnom principu da je najbolji način za ljude da se vakcinišu jeste edukovati ih, voditi dijaloge i obratiti se ljudima uz iskrenu brigu. Oduvek tražimo da te stavke budu jasne, eksplicitne i vremenski ograničene. Vlade nastavljaju da objašnjavaju ljudima zašto rade određene stvari i pokušavaju da ih ubede u benefite vakcinacije – rekao je generalni direktor programa za hitne zdravstvene situacije SZO dr Majk Rajan.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare