NAČELNIK HRVATSKE UKP : „Ništa ne ukazuje da je nestanak Mateja Periša bio posledica bilo kakve nasilne radnje“

Nakon što je proveo dva dana u Beogradu u razgovoru sa predstavnicima srpske policije oko nestanka Splićanina Mateja Periša (27), danas se u Hrvatskoj obratio načelnik hrvatske Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

– Ništa ne ukazuje da bi njegov nestanak bio posledica bilo kakve nasilne radnje – rekao je Gerovac.

– Sve smo snimke pregledali. Svaka sekvenca gde se on mogao ispratiti na kamerama, srpska policija je pregledala. To su sati i sati materijala, to je veliki posao. Mi možemo reći da je osoba koja je obučena kao Matej došla do vode, ne može nijedan policajac reći da je on ušao u vodu. Zašto je on trčao, da li je išao na bankomat, ili je razgledao Beograd, to je nepoznanica. Bilo bi neozbiljno da se bavim spekulacijama. Snimak je autentičan, o tome da li neko pliva u Savi ili ne, to je predmet diskusije. U to ne bih ulazio – dodao je.

Kako je rekao Gerovac, Matej i njegovo društvo nisu bili ni u kakvom sukobu u klubu, niti van kluba.

– Srpska policija je zaista preduzela sve što je mogla. Od prvih mera, pretrage terena, uzimanja video nadzora. Sa svim tim postoji radna verzija onoga što se dogodilo, ali ne mogu o tome govoriti, jer se istraga o tome vodi. Neke verzije koje su postojale na početku su isključene.

Hrvatska policija će preduzeti određene radnje koje nam mogu pomoći u delu nestanka, dodao je Gerovac.

– Prijatelji su krucijalan izvor informacija jer su bili s njim. Mi tek moramo utvrditi ko su misteriozni Zadrani, da li su oni bili tamo, pa nam oni iz neke druge perspektive mogu reći šta se tamo dešavalo.

– Najiskusniji srpski inspektori su uključeni u slučaj, to su profesionalci. Što se tiče tehnike, raspolažu svom neophodnom tehnikom koja je uključena u potragu za Matejem. Sve što oni imaju je uključeno u potragu. Pod pretpostavkom da je završio u vodi, obavestili su sve Policijske uprave, sve susedne zemlje, sve su alarmirali da dodatno pojačaju svoje potrage. Srpske kolege su čak kontaktirale proizvođača mobilnog, zbog lokacije, toliko daleko su otišli u potrazi.

Kako je rekao, saradnja sa policijom iz Srbije se odvijala dobro od prvog dana.

– Protekla dva dana smo proveli u Beogradu gde smo razmenili sa kolegama iz Srbije sva saznanja koja imamo. Ono što mogu da vam kažem je da je srpska policija preduzela sve radnje koje se u ovim slučajevima preduzimaju. Angažovane su sve snage koje su bile raspoložive. Srpska strana je sve preduzela i intenzitet traganja se nastavlja kao i prvog dana. Što se tiče profesionalnosti, sve je na najvišem nivou.

– Primio nas je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Tom sastanku je prisustvovao i otac nestalog Mateja, izvestili smo ga o svim radnjama koje su preduzete do tog dana. Mi ćemo takođe, obzirom da pojedine detalje još treba ispitati, biti u kontaktu sa ocem koji je i dalje u Beogradu i nadamo se da će doći do raspleta događaja i da ćemo naći Mateja živog.

Matej Periš (27) iz Splita s prijateljima je doputovao u Beograd na proslavu Nove godine. Nestao je u noći između 30. i 31. decembra iz kluba Gotik i od tada traje velika potraga za njim.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare