JEZIVE SCENE IZ REGIONA: HRVATSKU GUTA POŽAR, POGODILA IH I STRAŠNA OLUJA

Zastrašujuća situacija zavladala je u Hrvatskoj nakon što vatrogasci ne mogu da stave pod kontrolu jeziv požar koji je buknuo kod Lokve Rogoznice kraj Omiša u ponedeljak nešto nakon 21 sat, pri čemu je situaciju dodatno pogoršala stravično jaka bura koja je počela da duva nedugo nakon izbijanja vatrene stihije, pa su sa tog područja čitav region obišli jezivi snimci.

Tokom noći između ponedeljka i utorka je snažan vetar prevrnuo kamion na magistrali usled čega je poginuo vozač, a strahuje se da bi žrtava moglo da bude još jer se bura ne stišava. U Šibeniku je srušila nekoliko stabala na automobile, a urušila se i kuća u selu Kričina, prenosi Republika.

– Situacija na terenu je dosta teška budući da jak orkanski vetar otežava gašenje požara – kazao je glavni vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković i dodao kako, srećom, nema ugroženih objekata.

– Požar smo okružili, ali dešavalo nam se da se vatra nakon sat ili dva ponovo aktivira. Borimo se, širimo i raspoređujemo snage po terenu. Srećom, suzbijamo ga. Sinoć je čak vatra bila oko kuća, ali smo je suzbili. Odradili smo lavovski deo posla jer nam je orkanski vetar otežavao gašenje – poručio je zapovednik DVD Omiš Višeslav Pešić.

U međuvremenu je objavljen i dramatičan snimak vatrogasaca koji su vozilom stigli pravo u vatreni obruč.

Za sva vozila zatvoren je autoput A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene, državni put Maslenica-Zaton Obrovački, kao i Paški most. Takođe, na Krčkom mostu (DC102) je na snazi zabrana saobraćaja za 1. i 2. grupu vozila u oba smera zbog olujnog vetra.

Udari vetra na tom mestu su u ranim jutarnjim satima blizu 180 kilometara na sat.

Zbog olujne bure na području Kvarnera bilo je srušenih grana i stabala. Tako je u Hreljinu stablo palo na put, ali su ga meštani brzo sklonili, pa nije bilo dužeg prekida saobraćaja.

U šibenskom naselju Šubićevac nekoliko stabala je palo na parkirane aute, pa su ih vatrogasci izvlačili tokom noći. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare