DA LI ĆE HRVATSKA POLICIJA PONOVO SASLUŠATI MATEJEVE“MUTNE“ PRIJATELJE?!

Čelnici hrvatske policije su se sastali danas sa srpskim kolegama, a sastanku je prisustvovao i Nenad Periš.

Potraga za Matejem Perišem (27), mladićem iz Splita, koji je nestao poslednjeg jutra prošle godine u Beogradu, traje već jedanaest dana. Čelnici hrvatske kriminalističke policije su danas došli u Srbiju i sa srpskim kolegama u MUP Srbije održali su sastanak.

Njima je omogućeno da pogledaju sve prikupljene informacije i dokaze, kao i snimke sa video kamera, na kojima je Nenad Periš, otac nestalog mladića, prepoznao Mateja.

Rukovodioci kriminalističke policije Hrvatske, pošto su upoznati sa svim detaljima potrage i istrage nestanka mladog Splićanina, ponudili su srpskim kolegama pomoć ukoliko im bilo šta zatreba. Ta pomoć je ponuđana posebno, ako će iznova biti potrebno da se ispitaju njegovi drugovi sa kojima je došao u Beograd na doček Nove godine.

„I dalje je fokus na pretrazi reke Save, jer je jedna kamera sa restorana na savskoj promenadi, zabeležila da osoba, koja liči na Mateja, silazi stepenicama ka vodi“, navodi izvor, prenose Novosti.

Kako dodaje, posle toga, više nijedna kamera ga nije „uhvatila“. Pregledano je više stotina snimaka. Veruje se da se suviše približio vodi i da se možda okliznuo i upao. To je pretpostavka, jer dokaza o tome šta se desilo, zasada, nema.

Danas je nastavljena pretraga reka sonarom, koji su građani ustupili Rečnoj policiji. Pretražuje se korito Save, a pripadnici policije i dalje češljaju priobalje. Na terenu su i kriminalistički inspektori. Nijednog trenutka tokom ovih dana nije stala istraga o nestanku Splićanina, kome se svaki trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra prošle godine, oko 2.30 sata iza ponoći.

„Zbog vremena su istraga i potraga otežani, ali se nije prestajalo“, navodi sagovornik koji dodaje da se detaljno analizira mobilni saobraćaj, kako bi se utvrdila cela komunikacija koju je Periš imao pre nestanka.

Kako navodi, pokušava se da se utvrdi i razlog Periševog bega iz kluba, kao i ono trčanje ulicom, pokušaj zaustavljanja taksiste… Neki zaključak je izvučen, ali je neophodno još dokaza da se kompletira cela slika i razjasni sudbina mladog Splićanina.

U pretragu okolnih ulica i zgrada oko Beton hale, kao i nepristupačnog terena uz samu reku, priključili su se i pripadnici Mreže za opasnost Srbije, koji koriste i termovizijske kamere. Pomoću ovih aparata može da se vidi čak i ono što ljudsko oko ne registruje. Svako telo emituje određenu količinu energije koja može da se registruje kamerom za termoviziju. Na osnovu rezultata snimanja ili posmatranja kroz objektiv kamere, registruje se infracrveno ili toplotno zračenje i najnižeg stepena.

Matejev otac, koji je u neprestanom kontaktu sa pripadnicima MUP Srbije, predložio je u jednom trenutku da se zatraži pomoć od drugih država, koje imaju satelitske snimke lokacija na kojima je viđen njegov sin. On smatra da bi na taj način moglo da se rekonstruiše njegovo kretanje, kao i uz pomoć signala telefona njegovog sina.

Bazne stanice potvrdile su da se telefon Mateja Periša ugasio u blizini restorana na Sava promenadi, odnosno, da je tu poslednji put registrovan. Pretpostavlja se da je telefon prestao da radi kada je ušao u Savu.

Čelnici MUP Hrvatske su se danas u Beogradu sastali sa ministrom srpske policije Aleksandrom Vulinom i načelnikom PU Beograd Veselinom Milićem. Razgovorima je prisustvovao i otac nestalog mladića iz Splita, Nenad Periš.

Šta i da li nešto krije društvo Mateja Periša (27), Splićanina koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra prošle godine, za kojim nesmanjenim intenzitetom traga policija Srbije?

Nedoumica je mnogo, čak i previše, a za sada gotovo da nema fizičkih dokaza o tome šta se sa Perišom zbilo. Crv sumnje da njegovi prijatelji znaju više od onoga što govore sve je veći.

Ako bismo se poveli onim što se objavljuje po društvenim mrežama relativno bismo lako mogli da dođemo do zaključka da je ekipa u kojoj se nalazio Periš prilično „mutna”.

Poslednje, nezvanične informacije, govore da su Matejevi drugovi 31. decembra oko 15 časova otišli u jednu agenciju za rezervacije mesta za izlaske u prestonici da bi preuzeli karte za ulazak na splav u Beogradu, gde su rezervisali mesta za doček nove 2022. godine.

– Ovakvo ponašanje je potpuno u suprotnosti sa njihovom pričom koju je preneo Matejevom ocu Nenadu. On je juče za hrvatske medije rekao da je od Matejevih prijatelja čuo da su 31. decembra ujutru išli da prijave nestanak i da im je rečeno da prvo vide da mladić nije završio u bolnici.

Prema zvaničnim podacima MUP, evidentirano je da je to učinjeno u 18 časova. Кada su pokupili ulaznice za doček, odavali su utisak da imaju nameru da idu na zabavu 31. decembra uveče. Da li se tako ponašaju osobe koje su zabrinute gde im je drug? – pita se izvor.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare