NA KOSOVU UVEDENO VANREDNO STANJE KOJE ĆE TRAJATI 60 DANA!

U višednevnom pokušaju da uvedu vanredno stanje u energetskom sektoru, Vlada Kosova odnosno Skupština konačno je danas uspela u tome. Sa 57 glasova za, 17 uzdržanih i nijednim protiv odluka je usvojena.

Kako javljaju elektronski mediji u Prištini,a prenosi BlIc, restrikcije električne energije sada će postati legalne i mogu da se sprovode u narednih 60 dana.

– Hitne mere važiće najduže 60 dana, a uključuju uvođenje ograničenja u snabdevanju potrošača energijom i nametanje posebnih obaveza energetskim preduzećima – navodi se u odluci.

Skupština može i da ih produži i za drugi period od 30 dana.

– Odlukom je predviđeno formiranje Hitne tehničke komisije radi utvrđivanja i dostavljanja preporuka ministru privrede. Ovaj Odbor ima zadatak da preporuči sprovođenje mera za rešavanje negativnih efekata ekonomske krize. Nakon preporuka, Ministarstvo bi trebalo da objavi obavezne restriktivne mere – prenose mediji.

Kosovo se trenutno suočava sa energetskom krizom, koju je već više funkcionera predstavilo kao „najveću sa kojom se Kosovo suočilo još od kraja rata“.

O energetskoj krizi na Kosovu je juče pisao i Rojters. Kako su iz ENTSO-e upozorili za ovu agenciju, Kosovo bi povišenom potražnjom energije, moglo da ugrozi snabdevanje širom Evrope.

Pre tačno godinu dana Kosovo je izdvajanjem iz mreže EMS-a i formiranje posebnog enegetskog bloka sa Albanijom (AK), postalo energetski nezavisno, toj odluci prethodio je takođe i problem poreskih obveznika Evrope u višegodišnjem kašnjenju digitalnih časovnika širom kontinenta upravo zbog odstupanja na mreži sa Kosova.

Već godinama u centru problema postavlja se i povećana potrošnja u četiri opštine na Severu Kosova sa jedne strane, a sa druge to što je potrošači ne plaćaju.

Ovaj utrošak trenutno pokriva KOSTT, uz odluku Skupštine Kosova od maja ove godine.

Iako kosovske vlasti tvrde da od 2017. godine utrošak se sve vreme pokriva iz kosovskog budžeta srpski izvori kažu da je trošak utrošene struje na severu sve do decembra proše godine išao zapravo na teret EPS-a.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare