ZORAN ZAEV ZVANIČNO PODNEO OSTAVKU

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev danas je predsedniku parlamenta podneo ostavku, koju je najavio nakon što je njegova stranka SDSM postigla loš rezultat u drugom krugu lokalnih izbora.

Zaev je u pisanoj ostavci naveo da svoju odluku neće usmeno objašnjavati.

On u obrazloženju ističe da su rezultati prošlih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se država nalazi imali nacionalnu i političku težinu.

– U takvim uslovima za mene lično i za mene kao premijera, zbog politike u koju verujem, politički neodgovorne i neopravdane pred mojim narodom i svojom zemljom da lično nastavim da vodim vladu evroatlantskim putem. Mislim da će drugi premijer iz redova SDSM to moći da postigne na bolji način – naveo je Zaev, prenosi Blic.

Dodao je da ostavkom želi da preuzme odgovornost i da primer za donošenje dobrih odluka kada je to potrebno, kako bi dao „još jedan doprinos jačanju demokratskog kapaciteta naroda, ali i budućim liderima da budu svesni svoje građanske dužnosti kada vode računa o svojoj zemlji“.

Ostavku bi trebalo da konstatuje predsednik Skupštine Taljat Džaferi, a prema skupštinskim izvorima to će učiniti sutra pre sednice o parlamentarnim pitanjima.

Nakon ostavke Zaeva, šef države bi trebalo da da mandat novom premijeru.

Po Ustavu, predsednik je dužan da u roku od deset dana poveri mandat stranci, odnosno strankama koje imaju većinu u Skupštini. Mandatar u roku od 20 dana od dana poveravanja mandata podnosi Skupštini program i predlaže sastav Vlade u skladu sa Ustavom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare