UDARNA VEST! DIJANA SKLANJALA PRIJAVE U FIOKU: „Zatureno“ 5.500 PAPIRA protiv Belivuka i drugih mafijaša!

Veljko Mijailović (Policijski sindikat Srbije): Hrkalovićeva je mimo zakona uredila da se svi operativni podaci o istragama slivaju kod nje.

Nekadašnja državna sekretarka MUP, u vreme dok je bila na tom mestu, sklonila je u fioku čak 5.500 krivičnih prijava koje su dostavljene policiji, saznaje Republika.

U istrazi koja je vođena unutar policije nakon hapšenja kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića došlo se do ovog šokantnog saznanja. Prema rečima izvora našeg lista iz istrage, Hrkalovićeva će svakako uskoro biti saslušana i zbog ovih podataka.

– Reč je o toliko velikom broju prijava da je potrebno mnogo vremena da se sve to razvrsta, vidi o kojim osobama se radi i koliko je tih prijava trajno sklonjeno, a koliko je samo zadržano u fioci, van procedure, dok se ne sklone neki dokazi ili eventualno zaplaše svedoci koji su mogli da potkrepe navode iz prijava – objašnjava sagovornik Republike.

ODMAH SVE JASNO

Kako kaže, već na prvi pogled može se videti da je državna sekretarka sklanjala prijave koje su u policiju stizale ne samo od građana i tužilaca već i iz same policije.

– Odmah se može videti da se najveći broj tih prijava odnosi na ljude koji su na ovaj ili onaj način povezani s Belivukom i Miljkovićem, a jedan deo i direktno na njih i članove klana koji su sada iza rešetaka i obuhvaćeni su optužnicom. Ima tu i imena za koja će se tek utvrditi zašto su joj bili važni – ističe izvor Republika.

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS), koji je godinama bio na udaru Dijane Hrkalović, pojašnjava kako je funkcionisala kriminalna hobotnica koja je maltene uništila policiju.

– Hrkalovićeva je mimo zakona uredila da se svi operativni podaci o istragama slivaju kod nje, a onda je prijave protiv kriminalaca s kojima je sarađivala gurala u fioku. Što je najgore, protiv iskusnih profesionalaca koji su vodili istrage nekih od najtežih zločina i nisu želeli da pristanu na njena pravila vodila je hajku i smenjivala ih. Tako je s mesta načelnika beogradske policije smenjen Veselin Milić, a smenila je i načelnika Službe za specijalne istražne metode Tomislava Radovanovića. Njega je potpuno degradirala i prebacila u vatrogasce, koji nemaju pravo da nose oružje i tako ga, maltene, poslala na nišan mafijašima kojima se zamerio – kaže Mijailović za Republiku.

Vujačić: Najgora zloupotreba u istoriji MUP

Sveta Vujačić, advokat i savetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, ovako komentariše saznanja iz istrage:

– Ukoliko je to tačno, ako je tačno i 50 odsto toga, onda je to strašno. To je tolika zloupotreba službenog položaja, nezapamćena dosad u celoj istoriji MUP Srbije, da ovlašćeno službeno lice toliki broj krivičnih prijava stavi ad akta. Strašno! Verovatno je cilj bio odlaganje i zastarevanje bar tih lakših krivičnih dela, bilo je tu verovatno i tih lakših krivičnih dela vožnje u pijanom stanju, nošenje pištolja bez dozvole… Frapantan je podatak o broju tih prijava, 5.500 je zaista jeziv broj.

OČISTITI KOROV

Naš sagovornik dodaje da je u MUP ostalo još ljudi lojalnih Dijani i da je čišćenje policije osnovni preduslov da pomenute prijave ugledaju svetlo dana. Ističe da je jedino zahvaljujući Policijskom sindikatu Srbije svojevremeno ukinut takozvani nadzor i kontrola, Hrkalovićkin izum.

– To je bio njen pakleni plan i način kako da vrbuje kriminalce. Naime, policija je imala zadatak da periodično zaustavlja i privodi pripadnike mafijaških grupa koji bi bili kratko zadržavani u stanici, ali dovoljno da s njom kontaktiraju i ponude svoje usluge. Tada su skidani s mera nadzora i kontrole, a operativcima je na taj način praktično slata poruka da su te osobe nedodirljive. Zauzvrat, oni su za državnu sekretarku završavali prljave poslove – otkriva predsednik PSS.

On precizira da je Hrkalovićeva sve poluge odlučivanja u MUP uzela u svoje ruke i da je sistem informisanja i kontrole bio potpuno podređen njoj.

– Umesto da obaveste tužioca, operativci su prijave morali da dostavljaju državnoj sekretarki, koja je odlučivala šta se procesuira, a šta ide u fioku. Zbog toga su mnogi od njih dizali ruke od svog posla, neki su napustili policiju, a neki, nažalost, zbog svega toga više nisu među živima – zaključuje Mijailović.

Otac inspektora Jovića: Ona mi je ubila sina!

Dijanu Hrkalović je u ekskluzivnom intervjuu za Srpski telegraf teško optužio otac inspektora Dejana Jovića, čija je misteriozna smrt sada predmet istrage. Zvanična verzija kaže da je Jović u julu prošle godine umro od korone, međutim, prema tvrdnjama njegovog oca, on je, u stvari, preklan u bolničkoj postelji. To je, kaže otac Vukosav, učinjeno po nalogu Dijane Hrkalović i samo je epilog dugog progona njegovog sina, koji je režirala Hrkalovićevva.

Jović se, podsetimo, našao na njenom udaru nakon što je u istrazi ubistva na šinama (likvidacija Vlastimira Miloševića u centru Beograda) došao do dokaza koji ukazuju na krivicu Veljka Belivuka. Velja Nevolja je kasnije oslobođen zato što su kontaminirani DNK tragovi s mesta zločina i automobila koji je korišćen.

Pripremno ročište još nije zakazano zbog bolesti sudije

Specijalni sud u Beogradu još nije zakazao pripremno ročište pred suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića jer je predsednica sudskog veća Zorana Trajković na bolovanju. Sud je inače 9. novembra saopštio da je optužnica protiv Belivukove i Miljkovićeve grupe stupila na snagu, otkad je počeo da teče zakonski rok od 30 dana za zakazivanje pripremnog ročišta u ovom pritvorskom predmetu.

Kako ročište nije zakazano u zakonskom roku, u sudu kažu da se predsednik suda obratio postupajućem predsedniku veća u vezi s tim.

– Izvršena je provera u kadrovskoj službi suda, gde je utvrđeno da je sudija dostavila potvrdu o sprečenosti za rad, odakle proizilazi da iz opravdanih razloga još nema mogućnosti da se pripremno ročište zakaže i održi. Ročište će biti zakazano nakon prestanka opravdanih razloga, a u skladu sa zakonom – preciziraju iz suda.

Nakon što se zakaže pripremno ročište, na optuženičkoj klupi naći će se ukupno 30 pripadnika ove grupe.

Zajedno sa Šušnjićem štitila kriminalca Eleza

Modus operandi Dijane Hrkalović odlično se vidi iz slučaja Darka Eleza, kriminalca s kojim je sarađivala i štitila ga. Zbog toga se protiv nje vodi istraga, a delo je okvalifikovano kao trgovina uticajem.

Hrkalovićeva je, naime, preko bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića nezakonito, bez sudskog naloga, naredila da se Elez stavi na mere i prisluškuje. Time ga je, u stvari, zaštitila, s obzirom na to da su ovim potezom onemogućene druge policijske uprave da ga slušaju. Istovremeno, policijski dvojac je zataškavao i sklanjao krivične prijave protiv Eleza i drugih „kavčana“.

U međuvremenu, Elez je uhapšen i isporučen BiH, gde je osuđen na 15 godina zatvora po nagodbi s tužilaštvom. Deo te nagodbe je i njegova izjava u kojoj iskazuje spremnost da sarađuje s organima Srbije i BiH u rasvetljavanju drugih krivičnih dela. Od toga što može da kaže, prema tvrdnjama upućenih izvora, najviše strepi upravo Dijana Hrkalović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare