U SRBIJI SE OČEKUJE PORAST TEMPERATURA U NAREDNIM DANIMA, sa -5 do +15

Narednih dana do četvrtka biće relativno hladno i suvo, zatim pred katolički Božić možemo očekivati toplije vreme sa kišom povremeno, dok u januaru sledi novo pogoršanje.

Preciznu prognozu za sam finiš 2021. i početak 2022. godine meteorolozima je još uvek teško da daju, ali su izgledi, prema sadašnjem stanju, da će dva do tri dana pred doček nastupiti novo zahlađenje i da ćemo u januaru imati temperaturu ispod proseka.

Meteorolog Đorđe Đurić za „Blic“ je pripremio prognozu do iduće srede, 29. decembra, i prema njegovim rečima 21. decembra u većem delu zemlje biće umereno do pretežno oblačno, slab sneg će padati povremeno još samo na istoru i jugoistoku Srbije, dok će na severozapadu i u Negotinskoj krajini biti uglavnom sunčano. Biće hladnije u odnosu na prethodne dane i maksimalna temperatura će biti od 0 do 3 stepena.

– Hadno vreme se nastavlja i tokom srede i četvrtka. U jutarnjim časovima u celoj Srbiji se očekuje umeren do jak mraz i minimalna temperatura biće od – 10 na jugoistoku do – 3 na severu Srbije. Na Pešteru, području Sjenice, lokalna može biti i ispod – 15 stepeni. Tokom dana ostajaće hladno uz temperature koje će biti koji stepen ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine i maksimalne temperature kretaće se u sredu od 0 do 3 stepena, a u četvrtak od 1 do 5 stepeni – kaže Đorđe Đurić za Blic i dodaje da će do četvrtka biti suvo vreme.

Od petka toplije

Već od petka desiće se osetniji porast temperatura, tako da će uz suvo vreme biti i do +10 stepeni u većini predela. Porast temperature će se nastaviti i tokom vikenda.

– Zadržaće se umereno do oblačno vreme, u subotu može biti slabe kiše ponegde, a maksimalna temperatura za vikend biće i do +15 stepeni. Još toplije možemo očekivati u ponedeljak kada bi temperature lokalne mogle da budu i više od +15 stepeni. Inače, visoke temperature za ovo doba godine su praćene i pojačanim južnim vetrom – kaže Đurić.

Prema trenutnim prognozama oko 29. decembra sledi zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom, ali zahlađenje će biti u takvom obliku da i pored pada temperature ona će opasti na prosečne vrednosti za ovo doba godine. Ako je bilo 15-16 stepeni, onda će biti oko 4-5 stepena.

Kišu možemo očekivati u nižim predelima, a sneg u planinama.

Zahlađenje pred doček

– Zahlađenje pred Novu godinu neće biti sibirsko zahlađenje, već će temperatura opasti na prosečnu. Vratiće se na normalne vrednosti – poručuje meteorolog.

I prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) „u utorak 21. decembra hladnije, ujutru slab mraz, u toku dana u većem delu umereno oblačno i suvo, na jugoistoku i u planinskim predelima istočne Srbije oblačno. 

-U sredu 22. decembra jutro hladno sa slabim i umerenim mrazem. Tokom dana malo i umereno oblačno i suvo. Najniža temperatura -10 do -3, najviša četiri stepena. I četvrtak ujutru mraz, tokom dana pretežno oblačno. Temperature od -8, na istoku najviša -1 do 8 stepeni na zapadu.

Preokret u finišu

RHMZ i pojedini meteorolozi već su objavili da postoji mogućnost da kraj tekuće i početak Nove godine donese preokret ka osetno hladnijem vremenu i da bi januar mogao da bude snežan i hladan. 

U klimatskim izgledima za januar 2022. godine RHMZ navodi se da će „januar biti hladniji od proseka i sa prosečnom količinom padavina“.

– U Srbiji se prognozira januar sa srednjom temperaturom vazduha ispod proseka i odstupanjem do -1 stepen. Srednja januarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 0 do 3, a u planinskim predelima od -3 do 0. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za januar biti od 5 do 7 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 1 do 3, dok se srednja minimalna temperatura vazduha očekuje u intervalu od -2 do 0, a u planinskim predelima od -5 do -2 – navodi RHMZ.

Mraz u januaru 2022.

Prognozirani broj mraznih dana prema RHMZ je od 15 do 21 u nižim predelima, a na planinama od 23 do 29 dana. Očekuje se da će tokom januara broj ledenih dana u nižim predelima biti od 10 do 14 a na planinama od 19 do 25.

Padavine u januaru 2022.

RHMZ navodi da se prema klimatskim izgledima tokom januara prognozira količina padavina u domenu proseka u Srbiji. Januarska količina padavina u nižim predelima može biti od 35 do 50 mm, a na planinama od 60 do 80 mm. Očekuje se da u januaru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 10 do 15, a u brdskoplaninskim krajevima od 13 do 16.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare