OMIKRON OSVAJA EVROPU! Evropa se zatvara za Božić?!

Sve više zemalja širom Evrope uvodi nova, stroža pravila kako bi tokom predstojećih praznika usporila dolazak omikrona, novog, mnogo zaraznijeg soja koronavirusa! Očekuje se da ovaj soj postane dominantan na Starom kontinentu već u prvim nedeljama 2022. godine, prenosi Kurir.

Situacija je postala alarmantna otkada je ovaj soj prvi put registrovan pre nekoliko nedelja u nekoliko afričkih zemalja. BBC prenosi da su francuske vlasti objavile kako će smanjiti period između primanja druge i treće doze vakcine na četiri meseca.

Više od 15.000 slučajeva – Novi soj osvaja Britaniju

Velika Britanija poslednja tri dana beleži rekorde po broju obolelih na dnevnom nivou. U petak je imala više od 93.000 obolelih od koronavirusa, a od toga je više od 15.000 potvrđenih slučajeva omikrona. Zbog širenja novog soja hitno je sazvan sastanak komiteta Kobra, koji odlučuje o merama u vanrednim okolnostima. Sastanku je prisustvovao premijer Boris Džonson. U poslednjih nedelju dana Britanija ima porast broja obolelih od 59 odsto. Od početka pandemije u Britaniji je preminulo više od 147.000 osoba, dok je preko 11 miliona inficirano.

– Omikron se širi brzinom munje, uskoro će postati dominantan – rekao je Žan Kasteks, premijer Francuske, najavljujući da će od početka 2022. u zemlji biti pooštrena pravila, tj. da će samo vakcinisani moći da posećuju restorane ili koristiti javni prevoz. – Ne možemo dozvoliti da odbijanje manjine Francuza da se vakcinišu utiče na život čitave zemlje.

Produžene mere u Holandiji – Zatvaranje restorana u 17 sati

U Holandiji je premijer Mark Rute najavio da će vanredne mere, koje je trebalo da budu ukinute za Božić, biti produžene do 14. januara. Naime, u Holandiji se od kraja novembra restorani i većina prodavnica zatvaraju od 17 sati po podne do pet sati ujutru. U petak je u Holandiji registrovano više od 15.400 novoobolelih.

Trenutno, kao zdravstvena propusnica važi i negativan rezultat testiranja. Kasteks je dodao da će veće javne zabave i vatromet biti zabranjeni za doček, kao i točenje alkohola na javnim mestima, a preporučio je da se čak i vakcinisani samoinicijativno testiraju pre okupljanja na novogodišnjim zabavama. Od početka pandemije u Evropi je od koronavirusa obolelo više od 89 miliona ljudi, dok je preko 1,5 miliona preminulo.

Nemački ministar zdravlja Karl Lojterbah rekao je da se zemlja „mora pripremiti za izazov kakav još nije imala“. Lojterbah, bivši profesor epidemiologije, potvrdio je da će u drugom kvartalu 2022. Nemačka dobiti još 80 miliona doza vakcina. Nemačka je označila Francusku, Norvešku i Dansku kao „visokorizične“ zemlje zbog sve većeg broja infekcija. U Nemačkoj je u petak evidentirano više od 42.000 slučajeva obolelih.

Ursula fon der Lajen – PCR test za sve koji ulaze u EU

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, najavila je da će svi koji ulaze u Evropsku uniju morati da urade PCR test kako bi se usporilo širenje novog soja koronavirusa. Ona je na Samitu lidera zemalja članica Unije pozvala sve zemlje da ponovo uvedu meru po kojoj je PCR test neophodan pre dolaska u neku od zemalja članica, kao i po dolasku na teritoriju Unije.

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je da su se „pravila igre promenila u rekordnom vremenu“ i najavila zatvaranje pozorišta, bioskopa, zabavnih parkova i konferencijskih centara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare