NOVA OTKRIĆA O REKORDNOJ ZAPLENI KOKAINA U BARU! Tajni britanski dokument obelodanio sve detalje o 1,4 tone droge pronađene među bananama

Koristeći obaveštajne podatke Ujedinjenog Kraljevstva (UK) crnogorske vlasti napravile su najveću akciju zaplene kokaina od 1,4 tone u 2021. godini, pokazao je dokument Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Reč je o švercu za koji se terete, Budimir Krstović – Buda Banana i njegova ćerka Marina.

U pitanju je desetogodišnji plan za sprečavanje droge koji je predstavila Vlada UK, a u kome se navodi da je akcija, u kojoj je u avgustu ove godine u Crnoj Gori otkriveno 1,4 tone kokaina, sprovedena na osnovu britanskih obaveštajnih podataka, prenosi Blic.

Kako se navodi u dokumentu Vlade u Londonu, pristup britanskih vlasti doveo je do akcije u kojoj je otkrivena najveća količina kokaina ikada u Crnoj Gori.

Istaknuto je da su u junu 2021.godine, Granične snage potpisale memorandum o razumevanju sa Crnom Gorom u cilju sprečavanje šverca droge i druge nedozvoljene robe na granici i u tranzitu ka Evropi i Velikoj Britaniji.

„Ovo je dovelo do obezbeđivanja tehnologije za otkrivanje droge i obuke crnogorske carine i policije, finansirane iz naših programa zvanične razvojne pomoći i programa Fonda za stabilnost i bezbednost“, piše u dokumentu Vlade UK.

Ukazuje se da je britanska Nacionalna agencija za sprečavanje kriminala (NCA) pomogla u izgradnji kapaciteta istražnog tima, obezbeđujući vozila, opremu za IT nadzor i obuku, a i razvijanje metoda razmene obavještajnih podataka.

„Paralelno sa tim, diplomatsko lobiranje rezultiralo je opredeljenjem Crne Gore da izmeni zakone kako bi se omogućile pojačane mere nadzora nad međunarodnim organizovanim kriminalnim grupama. Koristeći obaveštajne podatke Ujedinjenog Kraljevstva, crnogorske vlasti napravile su najveću zaplenu kokaina od 1,4 tone u 2021.godini. Ova akcija se značajno pripisuje podršci jačanju kapaciteta koju predvode Granične snage u udruženom pristupu partnera širom institucija“, ukazano je u dokumentu Vlade UK.

Britanski premijer Boris Džonson predstavio je pre nekoliko dana dokument nazvan „Od propadanja do nade – desetogodišnji plan da se spreči kriminal i spase životi“.

U tom dokumentu opisuje se konkretan set mera da se spreče kriminal i šverc u UK i inostranstvu, s posebnim akcentom na jačanje međunarodne saradnje.

Krajem avgusta ove godine, policija je u zetskom selu Mojanovići zaplenila 1,4 tone kokaina. Droga je bila u pošiljci banana, verovatno iz Ekvadora, i tom prilikom uhapšeni su Budimir Krstović i njegova kćerka.

Ova akcija crnogorske policije navedena je i u izveštaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za 2021.godinu, prenosi Blic.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare