OVO SU SIMPTOMI OMIKRON SOJA, prema tvrdnjama epidemiologa u Hrvatskoj, gde su registrovana već 2 slučaja

Novi omikron soj korona virusa polako se širi svetom i Evropom, a stigao je i u naš komšiluk. Naime, u Hrvatskoj su prijavljena prva dva slučaja omikron soja, a nadležni ističu da su oba pacijenta vakcinisana, kao i da još uvek nisu utvrdili gde su se tačno zarazili. 
Hrvatski epidemiolog Bernard Kaić otkrio je i kakve simptome su razvili oboleli, pa ih je slikovito i opisao, prenosi Blic.

„Povišena temperatura i kao da ih je voz zgazio. Ili autobus. Trajali su nekoliko dana“, istakao je Kaić na konferenciji za novinare, prenosi „Dnevnik.hr“. 

On je ukazao i da pacijenti nisu putovali van Hrvatske, ali da veruje da su se zarazili na poslovnom sastanku na kome je bilo i stranaca: 

„Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor oboljevanja, jer nisu putovali izvan Hrvatske, ali moguće je da su se zarazili na jednom poslovnom okupljanju na kome su zajedno bili. Učesnici tog okupljanja će morati u karantin, a postoji mogućnost i da je neko od njih bio izvor. Svi su pozvani na testiranje i danas ih je bilo već 13. Na skupu je bilo i stranaca“, kaže Kaić.

Podsetimo, SZO je juče saopštila da od omikron varijante do sada još niko nije preminuo, ali su spomenuli i da je potrebno da prođe nekoliko nedelja pre nego što se tačno utvrdi koliko je varijanta zarazna, da li izaziva težnu bolest i koliko su vakcine efikasne.

Pre nekoliko dana, doktorka Anđelik Kici, koja je prva upozorila vlasti Južne Afrike o pacijentima sa novom varijantom korona virusa, saopštila je da su osnovni simptomi omikron varijante ogroman, neopisiv umor, a za njim i temperatura i ubrzan puls.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare