DEA U ISTRAZI SLUČAJA BUDE BANANE I LEPE MARINE: Tona i po kokaina povezana sa likvidacijama klanova

Za istragu protiv Budimira i Marine Krstovića, osumnjičenih za krijumčarenje narkotika koji su bili skriveni u kontejneru, zainteresovala se i američka DEA. Šverc tone i po kokaina koji je crnogorska policija krajem avgusta otkrila u magacinu carinskog terminala u zetskom selu.

Slučaj je povezan s ubistvima u kojima su u poslednjoj godini učestvovali crnogorski državljani, prenosi „Blic“.

Iako su za ovu nezakonitu trgovinu narkoticima koji su bili sakriveni u pošiljci sa bananama i čija je vrednost procenjena na više od sto miliona evra osumnjičeni otac i ćerka, Budimir (66) i Marina Krstović (27), naručioci ovog posla tek treba da budu otkriveni. 

Poznato je da je osumnjičena Marina Krstović na početku istrage poligrafski ispitivana i da je prošla poligraf.

Ona je, kako saznajemo, policiji dala podatke o pošiljaocu banana u Ekvadoru, ali tamošnje vlasti nisu pokrenule nikakav postupak. Kako sagovornik, blizak istrazi, kaže tona i po kokaina u Crnu Goru nije mogla da uđe bez veće organizacije.

Budimir Krstović već 30 godina sa svojom porodicom živi u Beogradu. Najveći je uvoznik banana na ovom području. Porodica Krstović ima veliku hladnjaču na svom imanju u Zeti й Staroj Pazovi. Na svakih 15 do 20 dana iz Južne Amerike stižu im kontejneri s nekoliko desetina kilograma južnog voća, uglavnom banana – otkriva naš sagovornik.

Kontejner u kojem je pronađena droga je, prema njegovim rečima, natovaren početkom avgusta u Južnoj Americi i on je prekookeanskim brodom stigao do Italije. Tu je, kaže naš sagovornik, pretovaren na manji brod koji je trebalo da robu razveze po lukama Sredozemlja.

Krstović i zaposleni u njegovoj firmi te banane vide tek pošto one budu dovezene do njihove hladnjače. Oni nemaju nikakav dodir s pakovanjem, prepakivanjem, utovarom, pretovarom, carinjenjem. Postoje indicije da su kontejneri ove firme i ruta kojom su oni prevoženi od Ekvadora do Crne Gore iskorišćeni za šverc kokaйna. Američka agencija za suzbijanje narkotika (DEA) zainteresovala se za ovaj slučaj, pre svega zato što istraga nije utvrdila nešto novo u odnosu na ono što se znalo na početku istrage – tvrdi sagovornik.

O pošiljci kokaina koji je pronađen u kontejneru sa bananama crnogorsku carinu i istražne organe najverovatnije je obavestila DEA.

– Carinici i istražni organi zadovoljili su se time što je otkrivena i zaplenjena ogromna količina droge, a za njeno krijumčarenje osumnjičili su Krstovića i njegovu ćerku. Crnogorska policija je trebalo da ide dalje, da sačeka kako bi videla da li će se i ko pojaviti u magacinu i otvoriti kontejner. Postoji i druga mogućnost, a to je da postoji sprega naručioca ovog posla i pripadnika crnogorske vlasti i tamošnjih bezbednosnih struktura. Moje je mišljenje da je neko ovu drogu trebalo da „skine“ sa kontejnera negde na putu do Crne Gore: da li u Italiji prilikom pretovara, u Luci Bar ili carini – ne znam – kaže sagovornik.

Marina Krstović uhapšena je 26.avgusta, a njen otac Budimir dan kasnije zbog sumnje da su učestvovali u švercu 1.400 kilograma kokaina zaplenjenog uzetskom selu Mojanovići. U akciji koja je rezultirala zaplenom kokaina učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala, barskog i podgoričkog Centra bezbednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare