AFERA JOVIČIĆ: Spremaju se nova hapšenja?!

Nakon što su krajem novembra u velikoj akciji policije popadali investitori i inspektori sa opštine Palilula, kako je za „Blic“ potvrdio pouzdan izvor, sprema se još hapšenja u ovom slučaju, poznatom kao „Afera Jovičić“.

Ova akcija će biti još jedan nastavak slučaja u kojem je početkom juna nekadašnji predsednik opštine Palilula i funkcioner SNS Aleksandar Jovičić (34).

– Sprema se još hapšenja, oni će se kao i ova ekipa koja je uhapšena 22. novembra teretiti za trgovinu uticajem – rekao je saogovornik upućen u ovaj slučaj.

Policija je tada uhapsila njih 13 zbog sumnje da su malverzacijama omogućili izgradnju ilegalnih objekata na teritoriji opštine Palilula.

Oni su saslušani u posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, po osnovu dopune krivične prijave Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a RS, nezvanično, izneli su odbranu u kojoj su negirali to što im se stavlja na teret.

– Njima se na teret stavlja trgovina uticajem. Odnosno, da su investitori davali novac čoveku koji je na čelu građevinske inspekcije, da on kasnije utiče na inspektore koji izlaze na teren, dakle na operativce, da ne pokreću postupke rušenja, zabrane gradnje objekata… Jer je suština da su svi ti objekti građeni bez građevinske dozvole. Kada inspekcija uhvati, ona kaže – zabranjuje se, a kada je objekat gotov vi krenete u ozakonjenje – rekla je osoba iz istrage ovog slučaja.

Inače, saslušani su osumnjičeni V. Ć, odgovorno lice SO Palilula, na okolnosti izvršenja krivičnog dela trgovina uticajem, M. L, građevinski inspektor GO Palilula, na okolnosti izvršenja krivičnih dela trgovina uticajem u pomaganju i zloupotreba službenog položaja, Đ. R, G. P, B. C. i Z. P, na okolnosti izvršenja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i investitori S. H, S. S, M. B, T. D, V. Ž. i Ž. L, na okolnosti izvršenja krivičnog dela trgovina uticajem.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu će sprovesti dalju istragu u ovom predmetu.

Jovičić se, kako smo pisali, našao iza rešetaka u junu ove godine sa saradnicima zbog sumnje da je nezakonitim postupanjem omogućio izvođenje nelegalnih građevinskih radova na teritoriji opštine Palilula. Njemu je pritvor ukinut 30. jula i od tada se nalazi u kućnom pritvoru sa nanogicom. 

Nelegalno do 29 miliona dinara

Jovičić je uhapšen nakon što ga je policija mesecima pratila zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i nelegalno pribavio skoro 29 miliona dinara.

Sa saradnicima je do savršenstva razvio „modus operandi“ – ucenjivali su investitore da im daju novac kako im na gradilište ne bi slali inspekciju, a potom bi sa njima napravili dogovor.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je tada u Jovičićevoj kući pronašla materijalne dokaze koji potvrđuju sumnje zbog kojih je uhapšen.

Pojedini beogradski mediji navodili su da je u njegovom stanu pronađeno i 350.000 evra u kešu. Policija zvanično ovu informaciju nije želela da potvrdi, ali je rečeno da su u njegovim privatnim prostorijama pronađeni „značajni materijalni dokazi“ koji potvrđuju sumnje zbog kojih je uhapšen.

Poslove je završavao i uz pomoć tasta, supruge i svastike.

Nezvanično, firma „Diva&Eagle co.“, koja se bavi upravo legalizacijom, projektovanjem i dizajnom enterijera pripada uhapšenom Jovičiću, ali se vodi na njegovog tasta.

U ovoj firmi, preko koje je moguće završiti legalizaciju objekata, rade Jovičićeva supruga, njena sestra i jedna dizajnerka enterijera.

Jedan od „poslova“ za koji se osnovano sumnja da je Jovičić zloupotrebio službeni položaj je omogućavanje bivšem predsedniku opštine Danilu Bašiću da gradi.

Bivši funckioner bio je suinvestitor na jednoj zgradi, a gradio je, navodno, bez dozvole i potrebne tehničke dokumentacije. Bašić je uhapšen krajem marta, saslušan u Upravi kriminalističke policije, a Tužilaštvo je bilo odredilo zadržavanje. Bašić je nelegalnu gradnju započeo prošlog septembra.

Jovičić je bio osumnjičen i da je namestio kupovinu opštinske parcele jednom poznatom crnogorskom biznismenu-političaru.

Živeo na visokoj nozi, asfaltirao put do svoje kuće

Njegovo hapšenje je, očekivano, tada bila glavna tema razgovora u Borči, a meštani su za Blic posvedočili da je Jovičić poslednjih godina „živeo na visokoj nozi“ i da je prvo što je uradio, kada je postao predsednik opštine, asfaltirao put do porodične kuće u Borči.

Primetili su i njegov meteorski uspon.

– Potiče iz jedne prosečne porodice što se finansija tiče, a brzo je došao do novca, firme. Bahatio se strašno – dodaje on.

Časovi letenja 8.000 evra

Plata predsednika opštine je oko 100.000 dinara, međutim jasno je da su Jovičićevi prihodi bili veći s obzirom da je samo za časove letenja pre nekoliko godina izdvojio 8.000 evra (oko 950.000 dinara).

Obuka za sportskog pilota traje od četiri do šest meseci i uglavnom je završavaju oni koji žele povremeno da lete u aero-klubovima ili one koji žele da imaju svoj avion!

Iz opštine Palilula su tada za medije rekli da je Jovičić za ovu obuku uzeo kredit od banke i da je uzeo potrašački kredit i da časove letenja avionom plaća na 12 mesečnih rata.

Jovičić je kasnije izjavio da je kao dečak sanjao da bude pilot.

– Siguran sam da nisam počeo da se bavim politikom otišao bih da učim za vojnog pilota. Obzirom da me je život odveo na drugu stranu ostao je moj san o tome da upravljam avionom i upisao sam akademiju u Vršcu i krenuo na časove za upravljanje sportskim avionom – rekao je Jovičić.

Od ekonomiste do predsednika opštine

Jovičić je inače po struci diplomirani ekonomista, a na čelo predsednika opštine Palilula ponovo je izabran prošle godine. Rođen je u Srebrenici, a od 1992. godine živi u Beogradu.

Završio je Tehničku saobraćajnu školu, a od 2008. do 2011. bio je na Visokoj poslovnoj školi u Beogradu gde je stekao zvanje ekonomiste strukovnih studija. Od 2006. do 2010. godine radio je kao menadžer prodaje, a član Srpske napredne stranke postao je 2008. godine. Vremenom je postao predsednik omladine SNS-a i potpredsednik Izvršnog odbora.

U periodu od 2012. do 2016. godine bio je šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda. Nakon parlamentarnih izbora, održanih u martu 2014. godine, postaje narodni poslanik u Skupštini Srbije izabran na listi Srpske napredne stranke.

Posle izbora 2016. postao je predsednik beogradske opštine Palilula. Iste godine izabran je i za predsednika Izvršnog odbora NALED-a.

Jovičić je na mesto predsednika opštine Palilula podneo ostavku krajem juna, a nov predsednik i rukovodstvo izabrani su mesec dana kasnije. Na sednici je odlučeno da novi predsednik bude diplomirani pravnik Miroslav Ivanović, odbornik sa liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare