Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Grad Beograd sistemski pomaže osobama sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Skupštini grada održana je tribina „Položaj osoba sa invaliditetom u društvu – diskriminacija i zapošljavanje“.

Skupom je predsedavao član Gradskog veća Dragomir Petronijević koji je istakao značaj sistemskog pomaganja u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, prenosi Republika.

Zajedno sa udruženjima i nadležnim gradskim sekretarijatima uspeli smo u poslednjih nekoliko godina da izgradimo sistem kako bi smo kontinuirano pomagali našim sugrađanima, kojima je pomoć i najpotrebnija. Prepoznali smo IT sektor kao najbrže rastući u svetu, posebno u periodu pendemije korona virusa. Trenutno u Srbiji imamo 30.000 slobodnih radnih mesta u toj industriji i to je šansa za zapošljavanje i osoba sa invaliditetom – ukazao je Petronijević.

Istakao je da je suština obezbediti osobama sa invaliditetom pristupačnost javnim i privatnim objektima i omogućiti im nesmetano funkcionisanje, kao i mogućnost zaposlenja.

Krenulo smo od naših gradskih preduzeća, a danas građevinske dozvole ne mogu da se dobiju ako nisu ispunjeni standri za osobe sa invaliditetom. Takođe se trudimo da isti standardi budu ispunjeni i na javnim površinama. Na primer novi Linijski park, koji treba da spoji Beton halu i Pančevački most će u potpunosti biti prilagođen i ovoj populaciji – naveo je Petronijević.

Kada je reč o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, on je istakao da su znanje, veštine i obuke ključne u tom segmentu.

Naš posao je da kroz subvencije, donacije ili infrastrukturu motivišemo privatni sektor u zapošljavaju osoba sa invaliditetom. Zajedno rušimo barijere u cilju da naš grad bude dobro mesto za život svih sugrađana, kao i budućih generacija – zaključio je Petronijević.

Predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom „Beograd“ Gordana Pušara zahvalila se  Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, gradskim opštinama i udruženjima na podršci osobama sa invaliditetom. Takođe se zahvalila i poslodavcima koji su zaposlili osobe sa invaliditetom.

Nama je potrebna pomoć koju dobijamo od nadležnih sekretarijata i ministarstava a posebno kada se osobama sa invaliditetom omogući pristup obrazovanju i zaposlenju. Takođe smo uspostavili saradnju sa gradskim opštinama i Nacionalnom službom za zapošljavanje – ukazala je Pušara

Učešće na tribini uzeli predstavnici gradskog Sekertarijata za socijalnu zaštitu, Gradskog centra za socijalno preduzetništvo, te više organizacija i udruženja koja se bave osobama sa invaliditetom i drugih ranjivih kategorija stanovništva.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare