PREDSEDNIK VUČIĆ U NIŠU: Izgradnja auto-puta Niš-Pločnik je spas za Prokuplje i prokupačku opštinu, mnogo hvala ljudima u EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš (Merošina) – Pločnik (Beloljin), faza 1, deonica Merošina-Merošina 1.

-Ovo je spas za Prokuplje i prokupačku opštinu, značiće mnogo za Kuršumliju i Blace. Ovo je najduža deonica – rekao je predsednik i dodao da je o ovome prvi put pričao sa Angelom Merkel 2013. godine.

– Ne razumem se u birokratske formule, zahvaljujem se Evropskoj uniji, ovo je za naš najsiromašniji kraj, i važno je što ćemo moći da se povežemo s Prištinom, posebno za Toplicu jer je siromašni kraj. Mnogo hvala ljudima u EU – kaže Vučić.

Predsednik Srbije je rekao, kako prenosi Kurir, da je prvih 32,7 km do Beloljina koštaju 226 milionqa evra do čega je 40 miliona dobijeno od Evropske unije na poklon.

– Zahvalan sam ljudima EU na tom velikom i značajnom poklonu, kao što sam zahvalan i predstavnicima Evropske invesricione banke, na najpovoljnijim mogućim uslovima finansiranja celog projekta. To znači da ako izračunamo sve do Merdara ovaj auto-put će koštati oko 650 miliona evra, auto-put će imati višestruki značaja, ekonomski, politički, ali značiće i novi život za prokuplje, Blace, Žitorađu i posebno Kuršumliju. Značiće i nove investicije, mnogo posla za ljude ovde.

Vučić je napomenuo i da Toplica nema gas te da bi trebalo napraviti magistralni gasovod, pa plastični deo do kuća jer to znači bolji život i dolazak investitora.

– Auto-putevi su nam sve puniji.Sve više košta, materijal nam je sve skuplji, sve je teže uradtii zato će nam sve skuplje biti. Za samo nekoliko godina od Niša do Merdara, a od Niša do Prokuplja stizaće se za 45 odnosno 15 minuta lagane voženje najmodernijim auto putem koji će zameniti magistralne puteve. Mi smo na pravom putu da svoj trag u vremenu ostavimo na najlepši način. Srbija svoj deo mora da nastavi. I ono što jeste hiljadu milja u budućnost je mreža auto puteva koju gradimo. Ovo je budućnost, mi sa EU radimo na kompletnom projektovanju brze pruge Niš-Beogard – rekao je Vučić i najavio da za sedam dana dolazi na tri dana u Niš.

Predsednik je dodao da to sada sve više košta zbog poskupljenja materijala.

– I EU i vrednostima mira saradnje i slobodnog protoka roba, ljudi i usluga. Mi ćemo morati da gradimo mnogo bolje odnose sa Albancima i moramo da gradimo infrastrukturu za to. Ne zaboravite da je ovo put spasa za naš narod iz Gračanice koji će u najbržem mogućem roku moći da dođe do centralne Srbije. Ja Srbiji čestitam početak izgradnje još jednog auto puta.

Nakon obraćanja svečana ceremonija je završena, a zatim se uključivanjem mašina označio početak radova.

Sa predsednikom je i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Prva deonica puta duga je 5,5 kilometara, a ukupna dužina auto-puta od Niša do Pločnika je 37,4 kilometra.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare