USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU od 1. JANUARA SE POOŠTRAVAJU

Izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju dogodila se 2014. godine i od tada se starosna granica za žene pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje, što će biti praksa sve do 2032. godine, kada će žene ići u penziju sa 65 godina.

Sledeće kalendarske godine, će tako žene moći da idu u starosnu penziju sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini, prenosi Kurir. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Međutim, uslovi za odlazak u starosnu penziju za muškarce ostaju isti, te će sledeće godine za njih biti sve po starom, što znači 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Teže do prevremene penzije

Kada je u pitanju prevremena penzija, od naredne godine se granica za odlazak pomera i za žene i za muškarce. Muškarci su ove godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina. Sledeće godine će moći da idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci.

Što se tiče žena, uslov za njih ove godine bio je 58 godina i četiri meseca. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i četiri meseca staža. Za sledeću godinu će zo biti 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Koliko će vas koštati raniji odlazak u penziju

Bitno je naglasiti da prevremena penzija košta, odnosno da se penzija umanjuje za 0.34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije. To u praksi znači da biste umesto pune penzije od 30.000 dinara, u slučaju da želite da odete u penziju tri godine ranije, mesećno dobijali 3.700 dinara manje, odnosno stizala bi vam penzija u iznosu od 26.300 dinara.

Izmene o penzionisanju su prethodnih godina donele i mnoge zemlje u regionu i u svetu, među kojima su Crna Gora, Hrvatska i Poljska, gde će u narednih deset godina njihovi najstariji građani će moći u penziju sa navršenih 67 godina. Slične promene najavljuju i Velika Britanija i Finska koje žele da povećaju starosnu granicu na 68 godina.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare