Danas je SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE: Važno je da se čuvate

Prvi decembar je svetski dan borbe protiv side, a o bolesti koju prenosi virus HIV i danas mnogi ljudi malo znaju.

Ne mora svako ko ima HIV da ima i sidu, ali svako ko ima sidu, mora da ima i HIV!

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je retrovirus koji uzrokuje stečeni sindrom imunodeficijencije- AIDS, koje karakteriše opadanje sposobnosti imunskog sistema organizma.HIV je spada u lentiviruse -jedna od tri subfamilije retrovirusa. Karakteristično za lentiviruse je da su to spori virusi, što znači da se dugo zadržavaju u domaćinu i dovode do spore progresije bolesti. Van domaćina, ovaj virus može da preživi svega nekoliko sekundi i posebno je osetljiv na toplotu.

Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto ređe preko zaražene krvi, sa zaražene majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja itd. Virus se ne može preneti uobičajenim socijalnim kontaktima, niti putem životinja.

Grupa naučnika predvođena Majklom Vorobijem, profesorom ekologije i evolucione biologije sa Univerziteta Arizona, sprovela je istraživanje koje je pokazalo da se prvobitni oblik HIV virusa pojavio u Africi u periodu između 1884. i 1924. godine.Analizirajući izmet šimpanzi, zaključeno je da je virus sa njih prešao na čoveku jugoistočnom delu države Kamerun, približno oko 1908. godine.Teoriju da je virus prenet sa majmuna na ljude su potvrdila i istraživanja naučnika sa univerziteta Notingem, Monpelije i Alabama.Virus se širio među lokalnim stanovništvom, a infekcija je poprimila veće razmere kada je stigla do Kinšase. Iz tog grada potiču i dva najstarija uzorka HIV-a, jedan izolovan iz krvne plazme muškarca 1959. i drugi koji je izolovan iz limfnih čvorova žene 1960. godine.

Polovinom 1981. godine smrt kao posledica oportunističkih infekcija, koje su se pre toga uglavnom javljale kod pacijenata u postoperativnom periodu nakon transplatacije, počela je da se javlja kod zdravih muškaraca homoseksualne orijentacije u Los Anđelesu, San Francisku i Njujorku..Tokom 1982. je postavljena prva klinička definicija sindroma stečenog nedostatka imuniteta.

Ukoliko sumnjate da imati HIV virus najbolje što možete da uradite je da kontkatirate Gradski zavod za javno zdravlje i da zakažete testiranje. Savetovalište za HIV i AIDS započelo je sa radom pri Gradskom zavodu za javno zdravlje 1987. godine, svega 6 godina nakon što se pojavila epidemija virusa HIV-a. 

UDARNA VEST.rs (Republika/Vikipedija)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare