„NAJGORE VARIJANTE KOVIDA“ STIŽE IZ AFRIKE?! SZO sazvao hitan sastanak!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će danas održati hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski „Fajnenšel tajms“.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva „zabrinutost“ ili kao varijantu „od interesa“, prenosi Tanjug.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom sveta doživela pad izazvan neizvesnošću.

Doktor Marija Van Kerkove, tehnički vođa SZO za kovid-19, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da se još uvek ne zna mnogo o ovoj varijanti.

– Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A zabrinutost je da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša – izjavila je Van Kerkove.

Dodala je da će se istraživači sastati kako bi “shvatili gde su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti““u smislu da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbegne imunitet“.

EU planirana obustavljanje avio-saobraćaja

Evropska unija planira da obustavi vazdušni saobraćaj iz južnog dela Afrike, ljed zabrinutosti zbog novog soja kovida 19 otkrivenog u Južnoafričkoj Republici, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Komisija će predložiti, u bliskoj saradnji sa državama članicama, da aktiviraju „kočnicu za slučaj opasnosti“ i obustave vazdušni saobraćaj iz južnog afričkog regiona zbog zabrinjavajućeg soja „B.1.1.529“ – napisala je Fon der Lajenova na „Tviteru“, prenosi Srna.

Naučnici iz Južnoafričke Republike tvrde da pomenuti soj poseduje „veoma neuobičajenu konstelaciju mutacija“ koje su zabrinjavajuće jer mogu da pomognu virusu da izbegne imuni odgovor organizma i učini ga lakše prenosivim.

Nemačka, Austrija i Italija najavile su mere za ograničavanje vazdušnog saobraćaja iz regiona južne Afrike. 

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca potpisao je izvršnu naredbu o zabrani ulaska iz Južnoafričke Republike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Češka je, takođe, zabranila dolaske iz Južnoafričke Republike i drugih afričkih zemalja kako bi sprečila širenje nove varijante korona virusa, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.

Zabrana koja će stupiti sutra na snagu odnosi se na građane trećih zemalja koji su proveli više od 12 časova u poslednje dve sedmice u Južnoafričkoj Republici, Namibiji, Lesotou, Esvatiniju, Zimbabveu, Bocvani, Mozambiku i Zambiji, napisao je Kulhanek na Tviteru.

Azija pooštrava mere zbog nove varijante

Azijske zemlje počele su da pooštravaju restrikcije nakon otkrića nove varijante virusa korona u Južnoafričkoj Republici koja je potencijalno otporna na vakcine.

Naučnici rade na sakupljanju podataka o novoj varijanti, koja je identifikovana početkom sedmice, ali su vesti već uticale na pad finansijskih tržišta. Berze u Aziji oslabile su za preko tri odsto, što je najviše u prethodna tri meseca.

Varijanta virusa „B.1.1.529“ otkrivena je još u Bocvani i Hong Kongu, saopštila je Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost, prenosi Srna.

Nakon Britanije i Singapur je privremeno zabranio letove iz Južnoafričke Republike, Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Lesota i Esvatinija. 

Japan je takođe odlučio da pooštri granične kontrole za posetioce iz Južnoafričke Republike i još pet afričkih zemalja, javila je agencija „Džidži“.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtevajući da izvrše rigorozan pregled i testiranje“putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, takođe, pažljivo prati prati globalne savete o novoj varijanti, a zamenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta „pravi poziv na buđenje za sve nas“, kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Prvi slučaj u Izraelu

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj novog soja korona virusa i to kod putnika koji se vratio iz Malavija.

Putnik i još dve osobe za koje postoji sumnja da su inficirane stavljeni su u izolaciju, prenosi AP.

Izrael je objavio da će privremeno obustaviti letove iz regiona južnog dela Afrika.


UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare