Бесплатан боравак жртвама насиља у објектима Центра дечјих летовалишта и опоравилишта широм Србије

Данас је у Београду потписан Споразум о сарадњи између Центра дечјих летовалишта и опоравилишта Града Београда и Сигурне куће Београда.


Потписан је Споразум о сарадњи, по којем ће штићеници  Сигурне куће, убудуће бесплатно боравити у објектима Центра широм Србије. Документ је потписан поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, са циљем да се пружи подршка и помогне у опоравку и рехабилитацији женама и деци жртвама насиља у породици који су у Сигурној кући Београд пронашли уточиште. 

Споразумом, који су у име Центра потписале директорка Тања Сантрач, и координаторка Сигурне куће Београд  Весна Станојевић, предвиђено је да Центар, у складу са организационим могућностима, обезбеди штићеницима Сигурне куће смештај, исхрану, превоз и бројне забавно-рекреативне садржаје у летовалиштима „Митровац“ на Тари, „Стеван Филиповић“ на Дивчибарама, „Станишинци“ на Гочу, „Рудник“ на Руднику, „Букуља“ у Аранђеловцу и „Шупља стена“ на Авали.  

Тањa Сантрач, директорка Центра дечјих летовалишта и опоравилишта, захвалила се  Весни Станојевић на ефикасности и истакла да  су се брзо и лако договориле и свој договор преточиле у Споразум о сарадњи. ,,Задовољство ми је што је Центар дечјих летовалишта и опоравилишта у прилици да, потписивањем споразума који је пред нама, отвори врата својих објеката широм Србије за жене и децу из Сигурне куће Београд. У наредном периоду потрудићемо се да будемо добри домаћини и подршка  у свих седам наших летовалишта – Митровац на Тари, на Дивчибарама, на Гочу, на Руднику, Букуља у Аранђеловцу и на Авали. Понудићемо женама из Сигурне куће и њиховој деци смештај, исхрану, превоз до наших објеката, као и бројне забавно-рекреативне садржаје који се тамо организују. На овај корак смо се одлучили јер као особа која руководи Центром сматрам да све институције и цело друштво мора подржати жртве насиља јер је то проблем свих нас. Као жена и као мајка бескрајно саосећам са другим женама и њиховом децом и шаљем им поруку да постоје људи који су спремни да помогну и да се управо због тога охрабре и пријавље насиље“, истакла је Тања Сантрач.Весна Станојевић, координаторка Сигурне куће Београд рекла је: ,,Сарадња са ЦДЛ је нешто што је нама нова могућност да се жене које су у великом проблему и које се налазе у  Сигурним кућама са својом децом, добију овакву могућност, да негде отпутују, да се лепо проведу, да нешто ново виде што до сада нису имали прилике. Осећам да смо данас урадили јако битну ствар, јер дати шансу некоме ко нема ништа и дати прилику да добије оно што је до сада само сањао је оно што је наш циљ“. Весна Станојевић се захвалила на сарадњи директорки Тањи Сантрач на чију је иницијативу и дошло до потписивања споразума и додала да ће се ова сарадња наставити. ,,Надам се да ће ово бити подстрек да неко пријави насиље, јер насиље можемо да смањимо само ако се пријави, јер не можете помоћи ономе ко није рекао да му помоћ треба“.

Центар дечјих летовалишта Београда је прва институција која је покренула хуманитарну активност овог типа са циљем да помогне женама и деци, жртвама насиља.   

Град Београд пружа подршку женама које изађу из Сигурне куће исплатом месечне помоћи у трајању од годину дана, чиме их оснажују током поновне инклузије у редовне друштвене токове.

 

Центар дечјих летовалишта и опоравилишта је основала Скупштина Града Београда. Ове године та установа обележава 65 година постојања. Корисницима услуга, ђацима, али и породицама и другим корисницима, нуди својих шест активних објеката –   Митровац на Тари, на Дивчибарама, Букуљи, у Станишинцима на Гочу, на Руднику, Шупљој стени на Авали и однедавно у Брусу, капацитета од укупно 1410 лежаја, а од августа ове године, имамо још једно, седмо, дечје одмаралиште Брус у Брусу, чије је реновирање у плану и биће капацитета 350 лежаја. 

У објекте Центра се интензивно улаже, а процес реновирања и модернизовања њиховог рада најављен је и за наредни период. 


UDARNA VEST.rs


  

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare