GLAVNA TEMA RASPRAVE ČLANOVA KRIZNOG ŠTABA: Tri scenarija su u igri, konačna odluka očekuje se ove nedelje

Tek se završio jesenji raspust, a već se povela polemika o zimskom, trebalo bi da počne 31. decembra, bez produžavanja i pomeranja, onako kako je i planirano po školskom kalendaru.

Ipak, članovi medicinskog dela Kriznog štaba smatraju da bi bilo potrebno pomeriti ga unapred, desetak dana ranije, dok s druge strane dolaze najave da to takvih promena neće doći, prenosi Blic.

Zimski raspust neće biti produžavan, već bi na prvoj narednoj sednici Kriznog štaba na dnevnom redu trebalo bi da se nađe ova tema, kada će i biti precizirani datumi. Ono što je do sada poznato, zimski raspust za đake počinje 31. decembra a drugo polugodište počinje 24. januara. U Vojvodini će datumi biti nešto drugačiji i na zimski raspust đaci odlaze 24. decembra. Osnovci se vraćaju na nastavu 17. januara, a srednjoškolci 10. januara 2022 godine.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon, izjavio je juče da ono što se nadalje može očekivati je ponovno vraćanje većeg broja zaraženih u školama kako je bilo pre mini-raspusta.

– Sledeći udar zavisiće od toga. Ovo što dolazi iz Evrope je povezano sa delta plus sojem koji još kod nas nije otkriven. Ovo nije predah, daleko je to od predaha mi imamo više od 3.000 zaraženih. Još smo u vanrednoj situaciji, ona nije katastrofalna, ali ne možemo da budemo zadovoljni – izjavio je Kon.

Da li će doći do pomeranja zimskog raspusta, kako je pojasnio, još nije bilo zvaničnog razgovora na tu temu, ali da se uveliko razmenjuju mišljenja kroz grupe, pozive i razgovore.

– U svakom slučaju znamo da su veliki praznici kao što je Sveti Nikola, katolički Božić, pa onda i Nova godina veliki epidemiološki rizik. Oni su duhovno potrebni, ali su dodatni rizik. Smanjenje milionske populacije, treba shvatiti da je milion ljudi u školama u zatvorenom prostoru, dati raspust u tom trenutku je nešto što razmišljamo da je korisno, pogotovo u smislu gripa – izjavo je Kon.

Kon je pojasnio ranije da postoje dve opcije za pomeranje raspusta – jedna je da raspust počne već 15. decembra kako bi se izbegli svi praznici, a druga nekoliko dana pred Novu godinu.

Brnabić: Treba razmotriti šta savetuje medicinski deo Kriznog štaba

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom navoda o eventualnom pomeranju zimskog raspusta u školama, da prvo treba razmotriti šta savetuje medicinski deo republičkog Kriznog štaba i onda donostiti odluke. Premijerka je pojasnila da je mišljenja, da dok situacija ide nabolje treba držati stvari ovakve kakve jesu, da bi se dobio prostor za manevar u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i potrebe za radikalnijim merama. Prema njenim najavama, narednih dana biće održane konsultacije sa medicinskim delom Kriznog štaba oko epidemiološke situacije i eventualnih novih mera koje bi mogle biti uvedene u zavisnosti od očekivanja daljeg razvoja situacije.

Od 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da će svi učenici biti u odeljenju, rekao je za RTS pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić. Prema njegovim najavama ako zimski raspust i počne ranije, sasvim je izvesno da će se deca najbolje snaći.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare