PREMIJERKA BRNABIĆ NAJAVILA NOVU SEDNICU KRIZNOG ŠTABA ZA SLEDEĆU NEDELJU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su se kovid propusnice pokazale kao najbolja mera za motivisanje mladih od 18 do 30 godina da se vakcinišu, što je „tužno i poražavajuće“, navodeći da bi mladi trebalo da budu „na prvoj liniji fronta u borbi protiv korone“.

– Da ne budem previše oštra i kritična prema mladima u Srbiji, tako je bilo i u drugim evropskim zemljama – rekla je Brnabić na panelu „Imunizacija mladih“ na Fakultetu organizacionih nauka (FON), na kojem su, izmedju ostalog, učestvovali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i imunolog Srđa Janković.

Premijerka je još dodala da će sledeće nedelje biti održana sednica Kriznog štaba, na kojoj će između ostalog biti priče i o eventualnom uvođenju kovid propusnica i u drugim objektima, prenosi Blic, pisanje Tanjuga. Brnabić je još dodala da medicinski deo Kriznog štaba i dalje zagovara da se kovid propusnice uvedu 24 sata u svim zatvorenim prostorima, osim u prodavnicama, ali da je važno kako sprovesti kontrolu poštovanja te mere.

Ona je rekla da se ranije dnevno u Srbiji vakcinisalo 600 mladih ljudi, posle uvođenja propusnica sa terminom od 22.00 časa 1.500, a sa pomeranjem propusnica na 20.00 časova vakcinisalo se 2.000 dnevno.

 Sada je to palo na 1.200 mladih koji se dnevno vakcinišu što je nedovoljno – rekla je Brnabić, navodeći da se tako neće stići do koletivnog imuniteta stanovništva ni za godinu dana.

Prema njenim rečima, u uzrastu od 18 do 30 godina vakcinisalo se 27,5 odsto, a još gore u uzrastu od 12 do 17 godina, svega 3,13 odsto.

Na pitanje da li će se mera kovid propusnica proširiti, ona je navela da su „na stolu uvek sve opcije“, ali da ne želi da uvodi marketniški mere koje posle ne mogu da se kontrolušu, niti imaju mogućnost sankcionisanja.

– U ovom trenutku epidemiološka situacija je svakog dana sve bolja, ali ne znači da će tako i ostati. I neće, ako se obim vakcinacije ne poveća – rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je borba protiv korone „užasno skupa“ jer mora da se nabavlja zaštitna oprema, testovi, lekovi, kao i da je neophodo da se „štiti ekonomija“, da bi ta borba mogla da se nastavi.

Panel su organizovali FON, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija univerziteta Srbije.

UDARNA VEST.RS (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare