EVROPSKA ZEMLJA KOJA JE TURISTIČKA ATRAKCIJA PRIPREMA ZAKLJUČAVANJE NEVAKCINISANIH?!

Austrija namerava da uvede zatvaranje za nevakcinisane protiv koronavirusa već od nedjelje u ponoć. Ovaj potez je mera u borbi protiv dramatičnog rasta novozaraženih korona virusom 

S tim u vezi izrađeni su zakonski okviri, koji treba da budu usvojeni u parlamentu u nedelju. Uredba, kojom bi se uvelo zaključavanje nevakcinisanih, izrađena je u detalju, ali uz otvoren termin primene.

Za sada je izvesno da će od ponedeljka nevakcinisani biti zaključani u pokrajinama Salcburg i Gornja Austrija, čije su pokrajinske vlasti donele odgovarajuće odluke.

Što se tiče nove uredbe, koja će važiti za čitavu Austriju, ona po prvi put sadrži termin „1G“, čime se nagoveštava i mogućnost da bi, ako se ne stabilizuje epidemiološka mera novim pooštrenjem, moglo doći do radikalne odluke.

Pravilo „1G“ značilo bi da samo vakcinisani mogu da se kreću slobodno, dok bi ostali bili zaključani. U novoj uredbi jasno je definisano u kom slučaju nevakcinisani mogu izlaziti iz sopstvena četiri zida, kada bude usledilo njihovo zaključavanje.

Nevakcinisani će moći da izađu iz svog doma u slučaju odbrane života i imovine, pružanju pomoći nekoj drugoj osobi, ili ispunjavanje porodičnih obaveza, kupovinu životnih namirnica i sredstava potrebnih za svakodnevnicu, odlazak kod lekara, u crkvu ili zbog snabdevanja životinja.

Takođe mogu da izlaze iz svojih domova za potrebe rada ili obrazovanja, a mogu i da se šetaju, ali sami, u prirodi, te imaju i pravo da obave neodložne administrativne poslove, mogu učestvovati na izborima, ako ih ima, ili učestvovati na protestima, sahranama…

Što se kontrola tiče policija će pooštriti kontrole, a tako će i priliko kontrole učesnika u saobraćaju, pored vozačke dozvole i dokumenata o vozili, zatražiti i „2G“ dokumenta. Zatvaranje se ne odnosi na decu mlađu od 12 godina. Austrija je u subotu zabeležila više od 13 hiljasa novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je dosad najveći broj novih slučajeva u toj zemlji.

Johana Mikl-Lajtner, premijerka savezne države Donje Austrije, rekla je da je potrebno da sve savezne države sarađuju.

„To što neki nisu spremni da se vakcinišu ne sme da dovede do uvođenja ograničenja za sve“, kazala je.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig takođe je podržao plan, i dodao je i da su mu potrebne konkretnije informacije. Međutim, podrška za zatvaranje nevakcinisanih nije neupitna.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare