ZEMUNCI OD OTMICA UZELI 20 MILIONA EVRA, DEO PARA I DANAS NEGDE ZAKOPAN! Na spisku za kidnapovanje bili Mitrović, Cepter i Džaja

Zemunski klan, predvođen Dušanom Spasojevićem Šiptarom, od otmica je svojevremeno, prema nekim procenama, zaradio dvadesetak miliona evra. A sve otmice su radili u saradnji s nekadašnjim šefom Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradom Ulemekom Legijom, koji je navodno dobijao polovinu novca. Deo novca je i dan-danas verovatno negde ostao zakopan. Sve ovo za Kurir otkriva nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Mile Novaković.

Za koje kidnapovanje je zemunski klan uzeo najveći otkup?

– Otmica biznismena Milije Babovića je bila 11 miliona evra. Pare su dvaput davane. Prvo su tražili 6,5 miliona, porodica je skupila, ali kad su videli da se lako prikupio novac, tražili su još. Četrdeset dana je sve to trajalo, on je pokušao i da im pobegne, mučen je… Za otkup Miroslava Miškovića, vlasnika „Delte“, dato je sedam miliona maraka, a počelo se sa pet miliona. Mišković je za ta dva dodatna miliona saznao tek kad je pušten.

U šta su ulagali novac od otmica?

– Puno ih je bilo u grupi, delili su međusobno… Živeli su na visokoj nozi, pravili kuće, kupovali stanove i automobile… Deo je sigurno negde ostao sklonjen, zakopan… Oni su, inače, smatrali da im je najsigurnije da novac zakopavaju u zemlju.

Koliko su novca zaradili na ovaj način?

– Procena je oko dvadeset miliona evra.

Prema kome su „zemunci“ bili najbrutalniji?

– Prema Miliji Baboviću i Suadu Musiću. Najviše se iživljavao Sretko Kalinić.

Čija porodica nije sarađivala s policijom kad su u pitanju otmice?

– Skoro niko nije sarađivao. Svi su hteli sami da rešavaju. Malo je više sarađivao subotički biznismen Milenko Aleksić. Ovaj slučaj je specifičan jer su njega, uplašeni za njegovo zdravstveno stanje, pustili bez otkupa, ali uz obećanje da će prodati imovinu i da će im naknadno dati tri i po miliona maraka. Pošto je pušten, on je pobegao u Mađarsku na nekoliko nedelja, posle se vratio, ali kidnaperi se više nikad nisu javili.

Čiju su još otmicu „zemunci“ planirali, a nisu uspeli da realizuju? Ko im je bio na spisku?

– Vlasnik Pinka Željko Mitrović, biznismeni Filip Cepter i Petar Matić, fudbaler Dragan Džajić…

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare