DETALJNA PROGNOZA! S OVOM ZIMOM NEMA ŠALE: Biće hladnija od prošle sa 2 dobra minusa i udara hladnoće!

Sneg, kiša, olujni vetrovi, to je ono što će nas pratiti u narednih nekoliko meseci, tvrde meteorolozi.

Pravi udar hladnoće imaćemo u decembru i januaru, kada bi našu zemlju mogle da zadese obilne padavine, vetar i jak mraz. Najhladnije će biti krajem januara, kada će najniže prosečne temperature biti -15 stepeni Celzijusovih. Ipak, prve pahulje u nižim krajevima i pre zvaničnog početka zime meteorolozi očekuju krajem novembra, prenosi Kurir.

– Analizirajući sve faktore, očekuje nas temperaturno prosečna zima, uz mogućnost da prvi deo bude hladniji od proseka. Zima će količinski biti bogatija padavinama, posebno prvi deo. Očekuju nas česti udari jakog vetra, obilniji planinski sneg i češći beli pokrivač u nizijama u odnosu na protekle zime. Očekuje se da drugi deo zime bude malo topliji od proseka – kaže prognostičar Marko Čubrilo.

Kako je rekao, ova zima, za razliku od prošle, biće sa više padavina, što na planinama što u ostalim delovima zemlje, te se očekuje da bude hladnija od prošle.

I dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuje da bi prvi sneg i susnežica u nižim krajevima mogli da se očekuju već oko 20. novembra. Ipak, jače padavine imaćemo tek sa zvaničnim početkom zime.

Kako dodaje Čubrilo, posmatrano po mesecima, za sada deluje da ćemo pravu zimu imati u decembru i januaru, kada bi region i Srbiju moglo zahvatiti nekoliko jačih zahlađenja, uz obilne padavine i jak vetar. U drugom delu januara bi bilo uslova za pojavu jakih mrazeva, uz minimume i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok bi februar mogao doneti blaže meteorološke uslove, manje snega i slabije mrazeve. – Februar bi mogao da bude s manjom količinom padavina, ali s obzirom na udaljenost tog perioda, prognoza za taj mesec je veoma nepouzdana – kaže Čubrilo.

Čest sneg u Beogradu

Kako dodaje, kada je Beograd u pitanju, deluje da bi u prestonici bilo između 13 i 18 dana sa snežnim pokrivačem na tlu što je oko prosečnih vrednosti ili malo više od toga, ali i znatno više u odnosu na protekle zime.

– U košavskom području bi bilo česte pojave košave, dok planinski deo, kako Srbije tako i regiona, može očekivati jako dobru zimsku sezonu uz obilan sneg – zaključuje Marko Čubrilo. Ono što je za sada izvesno jeste da se neće ponoviti prošla godina kada smo imali treću najtopliju zimu u Srbiji od 1951. godine, dok je ona bila druga najtoplija u Beogradu još od 1888. godine, kada su počela da se vrše meteorološka merenja u prestonici. Najtoplija zima, kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji, bila je 2007. godine. Sa druge strane, najhladnije zime, prema podacima RHMZ, bile su 1954, 1963, 1985, 1964. i 2003. godine.

Zimski rekordi u Srbiji

* -39,5 stepeni je istorijski minimum u Sjenici iz 1985. godine * -26,2 stepena je najniža temperatura izmerena u Beogradu, 10. januara 1893. godine * -26,4 stepena je zimski rekord izmeren 19. 12. 1989. godine u Loznici * 213 centimetara snega je napadalo 1984. godine u Mitrovcu na Tari * 80 centimetara snega je najdeblji snežni pokrivač u Beogradu, 1962. godine

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare