PUTIN POSLAO NUKLEARNE BOMBARDERE IZNAD EU, POBESNEO ZBOG DRAME KOD BELORUSIJE! Avioni u pripravnosti, ispod njih nagotovs 15.000 poljskih vojnika!

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je slanje dva bombardera Tupoljev Tu-22M3 iznad granica Poljske i Belorusije u trenutku kad se na tom mestu odvija najveća kriza u poslednjih nekoliko meseci i preti da preraste u oružani sukob.

Ruski predsednik Vladimir Putin pobesneo je zbog situacije na granici između Belorusije i Poljke gde na stotine migranata već danima pokušava da probije na tlo Evropske unije, pri čemu je čitav Zapad uglas optužio beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je namerno dozvolio dolazak izbeglica na tu teritoriju kako bi uzdrmao evropsku zajednicu i vratio joj milo za drago zbog sankcija koje je Brisel njemu uveo. 

Zbog toga je šef Kremlja naredio da se iznad zemlje njegovog saveznika izmeste nuklearni bombarderi Tupoljev Tu-22M3 kako bi, pre svega Evropskoj uniji, ali i čitavom svetu, poslali jasnu poruku. Odluka Moskve dolazi u vreme dok EU razmatra sankcije protiv Minska zbog onoga što naziva namerno stvorenom krizom. 
A istovremeno s naletima ruskih aviona, Poljska je na granicu poslala 15.000 vojnika, tvrdeći, ipak, da će učiniti sve da se izbegne konflikt, te da su pripadnici oružanih snaga tu samo da bi pokazali da bi u slučaju bilo kakve eskalacije oni morali da reaguju. Međutim, Belorusija, s druge strane, upozorava da je prisustvo vojnika krajnje destabilišuće, pogotovo zbog činjenice da je zvanični Minsk, kako se navodi, samo želeo da pomogne migrantima koji su u ogromnom broju stigli na belorusku teritoriju i skloni ih na sigurno, tamo gde su želeli. Podrazumeva se, njihov krajnji cilj je Evropska unija.

Migranti na beloruskoj strani granice su tokom noći između utorka i srede nekoliko puta pokušali silom da uđu u Poljsku. To je objavila zvanična Varšava, pravdajući na taj način odluku što je na to područje poslala dodatne snage bezbednosti koje su se, pritom, nekoliko puta sukobile s grupama nasilnih tražlaca azila.

Poverenica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašelet pozvala je dve strane da smire situaciju i reše tu „neizdrživu” krizu.

– Na stotine muškaraca, žena i dece ne smeju da provedu još jednu noć na ledenom vremenu bez odgovarajućeg skloništa, hrane, vode i medicinske zaštite – rekla je ona.

Podsetimo, Brisel optužuje Minsk da dovodi migrante s Bliskog istoka, iz Avganistana i Afrike i da ih potom tera preko poljske granice kako bi izazvala haos na istoku EU. Ambasadori 27 članica u sredu su se saglasili da je to „hibridni rat” beloruskog predsednika i da postoji pravni temelj za novi krug sankcija.

– Suočeni smo s brutalnim hibridnim napadom na našim granicama. Belorusija kao oružje koristi nevolje migranata, na ciničan i šokantan način –rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

S druge strane, Belorusija i njena saveznica Rusija svu krivicu pripisuju Evropi. Kremlj je optužio Brisel da se ne pridržava svojih humanitarnih ideala i da pokušava da „zadavi” Belorusiju zatvaranjem dela granice.  

Bombarderi Tupoljev Tu-22M3, koje je Rusija poslala u Belorusiju, mogu da nose nuklearne bombe, uključujući hipersonične koje su dizajnirane da zaobiđu sofisticiranu zapadnu protivvazdušnu odbranu.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je nadu da Evropljani „neće dopustiti da se uvuku u spiralu koja je prilično opasna”.

Po pitanju krizne situacije zato se oglasila i odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel koja je pozvala Vladimira Putina da pritisne Belorusiju, na šta joj je ruski predsednik odgovorio da bi EU trebalo direktno da razgovara s Minskom.  

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare